Βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, κατά περίπου 20 μονάδες του ΑΕΠ έως το 2060 συμφώνησε χθες το Eurogroup ενώ παράλληλα αποφάσισε ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα διατηρηθεί για κάποια χρόνια μετά το 2018.

Παράλληλα κυβέρνηση και θεσμοί θα πρέπει να συμφωνήσουν από τώρα στα μέτρα και σε έναν μηχανισμό εποπτείας που θα διασφαλίζουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων μετά το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος και θα είναι αποδεκτά από το ΔΝΤ.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου ξεκαθάρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι αφού η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι πιστωτές επιμένουν σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα μέτρα θα πρέπει να είναι αξιόπιστα και να περιλαμβάνουν αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος, δηλαδή μείωση του αφορολογήτου ορίου και περικοπή των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Όπως μεταδίδει το γαλλικό πρακτορείο, ο αξιωματούχος άφησε επίσης υπαινιγμούς κατά των Ευρωπαίων, λέγοντας ότι το ταμείο συνεχώς κατηγορείται ότι πιέζει για μέτρα λιτότητας για την Ελλάδα, όταν πραγματικότητα η Ευρωομάδα είναι αυτή που απαιτεί δύσκολους στόχους.

Η τρόικα θα επιστρέψει τις επόμενες ημέρες στην Αθήνα αλλά η αξιολόγηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο.

Facebook Comments