Την πρόθεσή του να επισκεφθεί το Περλ Χάρμπορ στα τέλη του μήνα ανακοίνωσε χθες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε, σε μια συμβολική κίνηση «παρηγοριάς των ψυχών» που χάθηκαν την 7η Δεκεμβρίου του 1941 στη ναυτική βάση της Χαβάης. Ο Αμπε θα είναι ο πρώτος εν ενεργεία Ιάπωνας πρωθυπουργός που θα επισκεφθεί την τοποθεσία όπου πριν από 75 χρόνια η ιαπωνική πολεμική αεροπορία επιτέθηκε εναντίον του αμερικανικού στόλου, δίνοντας την αφορμή για την εμπλοκή των ΗΠΑ στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η επίσκεψη μπορεί να γίνει αντιληπτή και ως ανταπόδοση για την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στη Χιροσίμα τον Μάιο, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος απέδωσε φόρο τιμής στα θύματα της πρώτης από τις δύο ατομικές βόμβες που σήμαναν το τέλος του πολέμου.

«Θα επισκεφθώ το Περλ Χάρμπορ με τον πρόεδρο Ομπάμα. Θα είναι μια επίσκεψη για την παρηγοριά των ψυχών των θυμάτων», δήλωσε ο Αμπε, προσθέτοντας ότι θέλει να δείξει στον κόσμο ότι ο τρόμος του πολέμου δεν πρέπει να επαναληφθεί. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στη Χαβάη στις 26 και 27 Δεκεμβρίου, σκοπεύοντας να πραγματοποιήσει και την τελευταία του σύσκεψη με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ο Λευκός Οίκος δήλωσε πως η παρουσία των δύο ηγετών στη νησιωτική πολιτεία των ΗΠΑ θα υπογραμμίσει τη σημερινή συμμαχία των δύο χωρών, τονίζοντας ότι «η κοινή τους επίσκεψη θα παρουσιάσει τη δύναμη της συμφιλίωσης, η οποία έχει καταφέρει να μετατρέψει δύο πρώην αντιπάλους σε πολύ στενούς συμμάχους». Αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοιου είδους κίνηση του Αμπε, καθώς είχε μιλήσει σχετικά πέρυσι στο Κογκρέσο, εκφράζοντας «βαθιά μετάνοια» για τη συμμετοχή της χώρας του στο στρατόπεδο του Αξονα και τον ρόλο της κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σύμφωνα με τον Τζέφρι Κίνγκστον, επικεφαλής του προγράμματος Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφεια, μία ξεκάθαρη συγνώμη του Αμπε για την επίθεση δεν είναι αρκετά πιθανή. «Δεν πρόκειται να φθάσει μέχρι τη συγγνώμη, ωστόσο θα υπάρξει επίδειξη μεταμέλειας, ακολουθώντας το μοντέλο του Ομπάμα στη Χιροσίμα. Ο Ομπάμα έχει δείξει τον δρόμο με το να έρθει αντιμέτωπος με το παρελθόν, χωρίς όμως να το αρνηθεί», ανέφερε ο Κίνγκστον. Στη Χιροσίμα, ο Ομπάμα επανέλαβε την αφοσίωσή του σε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά όπλα, χωρίς να ζητήσει, ωστόσο,συγγνώμη για τη ρίψη των δύο ατομικών βομβών το 1945.

Facebook Comments