Η συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και η ένταξη στο QE παραμένουν αβέβαιες. Αυτό επισημαίνει η Citigroup σε νέο της note. Οι υπουργοί συμφώνησαν να προσφέρουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία πρέπει να εφαρμοστούν πριν από το 2018, και θα μειώσουν την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κατά περίπου 20% και τον δείκτης αναγκών χρηματοδότησης / ΑΕΠ έως 5% μέχρι το 2060.

Όσον αφορά την πρόοδο σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, το Eurogroup δήλωσε ότι”είναι σαφές πως πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά” και επιβεβαίωσε εκ νέου ότι ο πρωταρχικός στόχος για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2018 αλλά και μεσοπρόθεσμα, και σύμφωνα με το μνημόνιο.

Όπως σχολιάζει η Citi, τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν είναι ακριβώς τα ίδια που συμφωνήθηκαν επί της αρχής τον περασμένο Μάιο, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης. Όπως τονίζει, θα έχουν μικρό αντίκτυπο στην βραχυπρόθεσμη πορεία του λόγου του χρέους προς το ΑΕΠ. Το 2017, το waiver στο περιθώριο επιτοκίου 200 μ.β θα γλιτώσει περίπου 200εκατ. ευρώ από τις δαπάνες για τόκους, αλλά αυτό θα αντισταθμιστεί εν μέρει από το κόστος των swaps για να καθοριστεί το επιτόκιο για τους τίτλους ύψους 42 δισ. ευρώ που κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη Citi, η αβεβαιότητα παραμένει ως προς το αν τα εν λόγω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα πείσουν το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα, ειδικά τη στιγμή που το Ταμείο προβλέπει ότι ο δείκτης χρέους προς το ΑΕΠ μέχρι το 2060 θα αγγίξει το 250%, στο βασικό του σενάριο. Αυτό σημαίνει ότι η μείωση κατά 20% είναι απίθανο να αποκαταστήσει την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Επιπλέον, όπως επισημαίνει η Citi, η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιη.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments