Το μέρος της εταιρείας Samsung πήρε χθες το ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών, στη μεγάλη διαμάχη πατέντας του Κορεατικού κολοσσού με την Apple. Το δικαστήριο απέρριψε την απόφαση εφετείου που υποχρέωνε την Samsung να πληρώσει αποζημίωση 399 εκατομμυρίων δολαρίων στον αμερικανικό της ανταγωνιστή για την αντιγραφή του βασικού σχεδίου των iPhone.

Στην απόφαση, η οποία βγήκε με πλήρη ομοφωνία, υποστηρίζεται ότι αυτός που παραβιάζει μια πατέντα δεν χρειάζεται πάντα να παραδίδει όλα του τα κέρδη από τις πωλήσεις των προϊόντων που έχουν κατασκευαστεί με τα κλεμμένα σχέδια, εάν τα σχέδια αυτά αφορούν μόνο συγκεκριμένα εξαρτήματα (π.χ το πλαίσιο), και όχι όλη τη συσκευή.

Οι δικαστές έστειλαν την υπόθεση «πίσω» στο ανώτατο εφετείο για ομοσπονδιακές υποθέσεις στην Ουάσιγκτον για να επαναπροσδιορίσει την αποζημίωση που θα πρέπει να καταβάλει η Samsung.

Στον απόηχο της απόφασης, ο εκπρόσωπος της Apple Τζος Ρόσενστοκ δήλωσε ότι η αμερικανική εταιρεία παραμένει «αισιόδοξη ότι τα κατώτερα δικαστήρια θα στείλουν ξανά ένα ισχυρό μήνυμα ότι το να κλέβεις δεν είναι σωστό». Για νίκη της εταιρίας αλλά και όλων όσοι προωθούν την δημιουργικότητα, την καινοτομία και τον δίκαιο ανταγωνισμό στην αγορά έκανε από την πλευρά της λόγο η Samsung.

Προηγούμενη απόφαση του 2012, υπέρ της Apple, είχε επιδικάσει αρχικά στη Samsung πρόστιμα ύψους 930 εκατομμυρίων δολαρίων (867 εκατ. ευρώ) – που αργότερα μειώθηκαν κατά 383 εκατομμύρια (357 εκατ. ευρώ) – για παραβίαση των πατεντών της Apple που αφορούσαν το iPhone, με το σκεπτικό πως «αντέγραψε την χαρακτηριστική εμφάνισή του όταν δημιούργησε το τηλέφωνο Galaxy και άλλες ανταγωνιστικές συσκευές».

Τον Δεκέμβριο 2015, η Samsung κατέβαλε στην Apple 548 εκατομμύρια δολάρια (511 εκατ. ευρώ) καταφεύγοντας παράλληλα στον Άρειο Πάγο, υποστηρίζοντας πως δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει όλο το ποσό επειδή αντέγραψε τις στρογγυλεμένες γωνιές του iPhone, και την παράταξη των προγραμμάτων και εφαρμογών σε χρωματιστά εικονίδια «αλλά τίποτε άλλο πέρα από αυτό».

Η χθεσινή απόφαση ακολούθησε μια σκληρή νομική μάχη μεταξύ των δύο παγκόσμια κορυφαίων εταιρειών κατασκευής smartphone που ξεκίνησε το 2011 όταν η Apple μήνυσε την Samsung για παραβίαση πατεντών. Ήταν μια από τις πιό στενά παρακουλουθούμενες υποθέσεις πατέντας που έχουν βρεθεί ενώπιον του αμερικανικού Άρειου Πάγου τα τελευταία χρόνια.

Η νομική μάχη εστιάστηκε στο εάν ο όρος «αντικείμενο κατασκευής», στον οποίο βασίζεται μια νομική υπόθεση για να υπολογιστούν τα πρόστιμα παραβίασης πατέντας στο αμερικανικό δίκαιο, θα έπρεπε να ερμηνευτεί ως ολοκληρωμένο αντικείμενο στο σύνολό του, ή ως τμήμα ενός σύνθετου αντικειμένου.

Η Apple υποστήριζε ότι η επιτυχία του iPhone είχε άμεση σχέση με την καινοτόμα εμφάνιση, που μεταγενέστερα υιοθέτησαν και άλλοι κατασκευαστές στα δικά τους προϊόντα. Η Samsung συγκεκριμένα πήρε μια «εσκεμμένη απόφαση» να αντιγράψει την εμφάνιση του iPhone και πολλά χαρακτηριστικά του λογισμικού διασύνδεσης (interface), είπε η Apple.

Από την πλευρά της, η Samsung δήλωσε ότι δεν θα πρέπει να παραδώσει το σύνολο των κερδών της στην αντίζηλό της εταιρεία, καθώς τα στοιχεία της εμφάνισης συνεισέφεραν κατά πολύ λίγο στο σύνθετο προϊόν με τα χιλιάδες πατενταρισμένα χαρακτηριστικά.

Οι διαμάχες για πατέντες εμφάνισης φτάνουν στον αμερικανικό Άρειο Πάγο πολύ σπάνια – η τελευταία, μάλιστα, ήταν πριν από 120 χρόνια.

Facebook Comments