Ο σοφός λαός έχει τη ρύση: μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια και φαίνεται ότι οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν βαλθεί να την κάνουν πραγματικότητα. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις παγκοσμίως είναι αυτό του “μαύρου” χρήματος.

Οι φορολογικές απώλειες είναι τόσο μεγάλες και τα κράτη έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτή τη μάστιγα. Η κρίση όμως τους έδωσε ένα νέο εργαλείο. Οι κεντρικές τράπεζες προωθούν τη σταδιακή απόσυρση του χρήματος στην παραδοσιακή του μορφή και την αντικατάστασή του από το ηλεκτρονικό χρήμα.

Στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, οι καταναλωτές υποχρεούνται να πληρώσουν με κάρτα για συναλλαγές άνω των €500. Ιταλία και Γαλλία, έβαλαν όριο τα €1.000, η Ισπανία έχει τα €2.500 και η Ουρουγουάη τα €5.000.

Μεταξύ άλλων, η ΕΚΤ έχει ήδη καταργήσει το χαρτονόμισμα των €500 με τη δικαιολογία ότι είναι αρκετά μεγάλο και η χρήση του είναι πολύ περιορισμένη. Επίσης, στην Αμερική, η Fed αναμένεται να καταργήσει το χαρτονόμισμα των $100. Η δικαιολογία στην περίπτωση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η εγκληματική δραστηριότητα. Συγκεκριμένα, ο Larry Summers σε άρθρο του είχε δηλώσει ότι μεγάλα χαρτονομίσματα χρησιμοποιούν μόνο οι έμποροι ναρκωτικών, οι τρομοκράτες και άλλοι που σχετίζονται με παράνομες δραστηριότητες.

Κατά την άποψή μου, πρόκειται απλά για δικαιολογίες. Όπως ανέφερα και στην αρχή, το παραδοσιακό χρήμα κάνει δύσκολη τη δουλειά όσον αφορά στη φορολογία αλλά και στη γνώση του κάθε κράτους σχετικά με την τοποθεσία αυτού που το χρησιμοποιεί. Με απλά λόγια, μια κυβέρνηση χάνει εύκολα τα ίχνη του χρήματος και τα βρίσκει πολύ δύσκολα.

Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα καθώς η Σουηδία, όπως πάντα πρωτοπόρος, έχει δημιουργήσει ήδη το δικό της ηλεκτρονικό νόμισμα το οποίο και έχει ονομάσει “ekrona”. Η αναπληρωτής Διοικητής της Riksbank δικαιολόγησε την κίνηση αυτή δηλώνοντας ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν οδηγήσει στη μείωση της κυκλοφορίας του παραδοσιακού χρήματος κατά 40%.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ χρήσιμη πέρα από τις οικονομικές και φορολογικές της επιπτώσεις και για τους επενδυτές, καθώς αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την αξία των ψηφιακών νομισμάτων τα επόμενα χρόνια. Το γνωστότερο από αυτά είναι το bitcoin.

Facebook Comments