Την παραίτηση του από την πρωθυπουργία της Ιταλίας, την οποία είχε προαναγγείλει από την περασμένη Κυριακή, υπέβαλε και επίσημα το βράδυ της Τετάρτης ο Ματέο Ρέντσι, μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica ο 41χρονος πρωθυπουργός αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε δύο επιλογές: είτε την πρόταση σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τεχνοκράτες με τη συναίνεση και στήριξη όλων των κομμάτων, είτε πρόωρες εκλογές.

Βέβαια, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της χώρας μοιάζει αντίθετος στην εναλλακτική των εκλογών, επισημαίνοντας πως «τεχνικά είναι ακατανόητο», παρότι ο εκλογικός νόμος, ο οποίος αποτελεί το αγκάθι για τη διεξαγωγή τους, πρόκειται να συζητηθεί στις 24 Ιανουαρίου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σε κάθε περίπτωση μετά την επίσημη παραίτησή του και από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις στην προεδρία της Ιταλίας, ώστε να αντιμετωπιστεί η κρίση και να σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση έως τα Χριστούγεννα. 

Facebook Comments