Ποινή φυλάκισης δυο ετών με τριετή αναστολή επιβλήθηκε από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ιωαννίνων στον πρώην διευθυντή της Γαλκτομικής Σχολής Ιωαννίνων για παράβαση καθήκοντος, ενώ αθώοι κρίθηκαν η υπεύθυνη της Εστίας που κατηγορούνταν για το ίδιο αδίκημα και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης που είχε οδηγηθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος του πρώην πρώην διευθυντή της Σχολής.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης έκαναν δηλώσεις οι συνήγοροι του Χ.Μαρκογιαννάκη Α.Φούσας και Κ.Τζούμας, ο συνήγορος της υπεύθυνης της Εστίας, Δ.Δήμου, ο συνήγορος του πρώην διευθυντή, Α.Κούγιας, ο δικηγόρος της οικογένειας Β.Γιακουμάκη, Δ.Μπούκας Οι δηλώσεις τους καθώς και η γραπτή δήλωση του Χ.Μαρκογιαννάκη, είναι οι ακόλουθες:

Η δήλωση του Κώστα Τζούμα, συνηγόρου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

“Ο κύριος Μαρκογιαννάκης αθωώθηκε. Η απόφαση αυτή της δικαιοσύνης αποτελεί για τον ίδιο ηθική δικαίωση και ψυχική.Λύτρωση μετά από πολύμηνη ταλαιπωρία.Και αποτελεί πιστεύω ταυτόχρονα δικαίωση για την ίδια την δικαιοσύνη η οποία αποδεικνύει ότι στέκεται όρθια, λειτουργεί αμερόληπτα και προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών.Ο κύριος Μαρκογιαννάκης θα σας εγχειρήσει μια γραπτή δήλωσή του την οποία ο ίδιος δημιούργησε, αλλά εκείνο που καταληκτικώς λέει είναι ότι παραπέμφθηκε στην δικαιοσύνη ως κατηγορούμενος γι΄αυτό που είναι και όχι γι΄αυτό που έκανε”.

Η δήλωση του Αντώνη Φούσα, συνηγόρου του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

“Το δικαστήριο αφού εκτίμησε τα πραγματικά περιστατικά και τα αξιολόγησε και αφού εφήρμοσε σωστά και τον νόμο ,οδηγήθηκε ομόφωνα σε αθωωτική απόφαση για τον κύριο Μαρκογιαννάκη. Ήταν μια απόφαση που δικαίωσε τον ίδιο ,διότι πράγματι δυο χρόνια περίπου, πολλοί τον κατασυκοφάντησαν άδικα και λασπολόγησαν με την γραφίδα τους απολύτως αδικαιολόγητα. Ο κύριος Μαρκογιαννάκης και οι συνήγοροί του αισθανόμαστε περήφανοι για το επίπεδο των δικαστών μας και για την υπευθυνότητα που έδειξαν στην υπόθεση αυτή.Τώρα ο κύριος Μαρκογιαννάκης σκέφτεται πολύ σοβαρά ότι πράγματι αυτοί που λασπολόγησαν εναντίον του πρέπει να λογοδοτήσουν πλέον ενώπιον της Ελληνικής δικαιοσύνης”.

Η δήλωση του Χρήστου Μαρκογιαννάκη

Σε γραπτή δήλωσή του ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης αναφέρει: “Με την σημερινή ομόφωνη απόφασή τους οι έντιμοι Εφέτες των Ιωαννίνων με τη σύμφωνη πρόταση της κ.Εισαγγελέως της έδρας ,έθεσαν τέλος στην 20μηνη προσωπική και οικογενειακή μου άδικη ταλαιπωρία που είχε σχέση με τη δήθεν συμμετοχή μου στην υπόθεση που κατέληξε στο θάνατο του μαθητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Β. Γιακουμάκη.

Όσοι με συκοφάντησαν με λασπολόγησαν και γενικά με έβλαψαν με τη συμπεριφορά τους , σύντομα θα δώσουν λόγο στην δικαιοσύνη για τις αθλιότητες τους, όποια ιδιότητα και αν έχουν , και σε όποια θέση και αν βρίσκονται.

Νιώθω όμως την ανάγκη να ευχαριστήσω όλους εκείνους που με ευπρέπεια, σοβαρότητα και επιφυλακτικότητα αντιμετώπισαν την επιχειρηθείσα ηθική μου εξόντωση,ιδιαιτέρως δε τους άξιους συναδέλφους μου δικηγόρους Αντώνη Φούσα (Αθηνών) και Κώστα Τζούμα Ιωαννίνων οι οποίοι πιστεύοντας στην αθωότητά μου , με μαχητικότητα και δικονομικό ήθος με υπερασπίστηκαν ενώπιον του Εφετείου Ιωαννίνων κατά την πολυήμερη διαδικασία”

Δήλωση του Δημήτρη Δήμου συνηγόρου της υπεύθυνης της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής

“Μετά από μια εξαντλητική και αναλυτικότατη διαδικασία επαληθεύτηκε αυτό το οποίο από την αρχή είχαμε δηλώσει με την εντολέα μου ,ότι έχουμε απεριόριστη εμπιστοσύνη στην Ελληνική δικαιοσύνη.Το κατηγορητήριο για την εντολέα μου κατέρρευσε ,δεν απεδείχθη και αποδόθηκε αθώα στην κοινωνία.Από την πρώτη στιγμή είχα δηλώσει ότι αυτή η υπόθεση έχει το στοιχείο της συναισθηματικής φόρτισης.Μια φόρτιση που τουλάχιστον για την εντολέα μου είχαμε την τύχη να πέσουμε σε ένα έμπειρο δικαστήριο που στάθηκε μακριά από αυτό και έβγαλε μια απόφαση κατ΄εμάς καθ΄όλα δίκαιη.»

Σε ερώτηση γιατί αν και οι δυο κατηγορούμενοι, ο πρώην διευθυντής και η υπεύθυνη της Εστίας της Γαλακτοκομικής Σχολής είχαν τα ίδια επιχειρήματα , καταδικάστηκε ο πρώην διευθυντής, απάντησε:

« Αυτό είναι θέμα που το δικαστήριο θα αναλύσει τους λόγους στην απόφασή του .Εμείς από την πλευρά μας να πούμε μόνο πως ότι περνούσε από το χέρι της εντολέως μου να γίνει προκειμένου αυτή η υπόθεση να ομαλοποιηθεί ,έγινε.Αυτές τις δυνατότητες είχε με τον κανονισμό που δεν υπήρχε, αυτό έπραξε και αυτό αξιολόγησε το δικαστήριο».

Η δήλωση του Αλέξη Κούγια, συνηγόρου του πρώην διευθυντή της Γαλακτοκομικής σχολής

« Μετά από 42 χρόνια δικηγορίας έχω διατυπώσει μια άποψη κι αυτή την άποψη μου την έχει εμπεδώσει κάθε μέρα η ίδια η παρουσία μου στα δικαστήρια,σε όλες αυτές τις ενδιαφέρουσες υποθέσεις που έχω τιμηθεί να είμαι υπερασπιστής.Δεν έχω δει αθώο άνθρωπο ποτέ τελικά να καταδικαστεί.Σημειώστε την άποψή μου και όταν θα γίνει το Εφετείο ,θυμηθείτε την τοποθέτησή μου.Ο κύριος Μάντζαρης θα αθωωθεί πανηγυρικά. Η κυρία εισαγγελέας έκανε μια εμπεριστατωμένη αγόρευση και πρότεινε την αθώωση του. Το δικαστήριο μετά από διακοπή αρκετών ημερών κατέληξε σε μια απόφαση κατά την οποία δυο εκ των κατηγορουμένων αθωώθηκαν , η μια εκ των οποίων ήταν υπεύθυνη εστιάσεως ,εκεί που ζούσε ο Γιακουμάκης ,εκεί που αν έγινε κάτι είναι η πρώτη που έπρεπε να αντιληφθεί ,και τελικώς τιμώρησε τον κύριο διευθυντή ο οποίος επληροφορείτο από αυτήν ή οποιοδήποτε άλλον τι συνέβαινε. Εκείνο που εμείς διαπιστώσαμε όλες αυτές τις μέρες ήταν ότι δεν συνέβη τίποτε. Δεν υπήρξε ούτε ένας μάρτυρας ,ούτε ένα στοιχείο ότι συνέβη κάτι εις βάρος του αείμνηστου Γιακουμάκη. Όμως η απόφαση είναι σεβαστή γιατί πρέπει να έχουμε πάντα εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη και δεν πρέπει να κλονίζουμε την πίστη στην δικαιοσύνη του Ελληνικού λαού,ειδικά εμείς που είμαστε συνλειτουργοί της δικαιοσύνης. Και εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι είμαι βέβαιος ότι ο άνθρωπος αυτός θα αθωωθεί. Ήδη με τον συνάδελφό μου κύριο Μποροδήμο επισκεφτήκαμε τον προϊστάμενο του Εφετείου, ζητήσαμε ήδη να καθαρογραφεί πολύ γρήγορα η απόφαση και θα κάνουμε μια προσπάθεια η έφεση να γίνει πριν από το καλοκαίρι.Και θυμηθείτε τα λόγια μου γιατί καμία φορά γίνονται και ανθρώπινα λάθη. Θεωρώ ότι η συγκεκριμένη σύνθεση έκανε ανθρώπινα λάθη.Περιμένω με αγωνία την αιτιολογία της απόφασης , να δω σε ποιο αποδεικτικό στοιχείο θα βρει έρεισμα αυτή η απόφαση,ώστε να αποδειχτεί ότι σκοπίμως , με δόλο , ο κύριος διευθυντής δεν τιμώρησε άγνωστο ποιους , γιατί δεν έχει προκύψει ποιοι έκαναν κάτι, με ποια τιμωρία,και ποιο όφελος είχε από αυτή την ιστορία,γιατί αυτό απαιτεί ο νόμος για το αδίκημα της παραβάσεως καθήκοντος.Συγχρόνως περιμένω με αγωνία να δω από ποιο μάρτυρα το δικαστήριο θα βρει και θα αιτιολογήσει την οποιαδήποτε πράξη σε βάρος του αείμνηστου Γιακουμάκη. Αυτή είναι η τοποθέτησή μου και ευχαριστώ πάρα πολύ για την αντικειμενικότητα με την οποία περιγράψατε στον Ελληνικό λαό τα όσα συνέβαιναν σ΄αυτή την υπόθεση,και αυτό θα μου μείνει αξέχαστο.»

Σε ερώτηση αν έπαιξε ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου η κοινωνική πίεση ,απάντησε:
«Αυτό το γνωρίζουν οι δικαστές.Εγώ είδα μια προκατάληψη εκ μέρους της προέδρου από την πρώτη μέρα η οποία είχε μια θέση από την πρώτη μέρα , η οποία κατά την γνώμη μου ήταν αδικαιολόγητη αλλά είναι άνθρωπος και η κυρία πρόεδρος και δικαιούται να έχει την δική της άποψη.Δεν θα επιβάλλω εγώ σε οποιονδήποτε δικαστή την οποιαδήποτε άποψη ακόμα και αν είναι σωστή.Γι΄ αυτό υπάρχει η δικαιοσύνη ,γι΄αυτό υπάρχουν τρεις βαθμοί δικαιοδοσίας , για να αποδίδεται δικαιοσύνη.Όμως εγώ θα τονίσω πάλι ότι στην καριέρα μου 42 χρόνων έχω δει ανθρώπους να καταδικάζονται σε πρώτο βαθμό και τους έχω δει να απαλλάσσονται πανηγυρικά σε δεύτερο βαθμό.Το τραγικό στην ιστορία αυτή είναι ότι όταν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο ο οποίος δεν είναι μόνο ότι υφίσταται το στίγμα ,ότι καταδικάστηκε για μι α πράξη που αφορούσε τον τρόπο συμπεριφοράς του ως υπάλληλος,είναι και το γεγονός ότι είναι ένας οικογενειάρχης που χάνει την δουλειά του τουλάχιστον μέχρι να αθωωθεί.Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το σκέφτονται πάρα πολύ αυτοί που αποφασίζουν για τέτοιες υποθέσεις».

Η δήλωση του Δημήτρη Μπούκα δικηγόρου της οικογένειας Β. Γιακουμάκη

«Δεν υπήρχε ποτέ πιθανότητα να σχολιάσουμε απόφαση. Μέχρι τώρα βλέπετε ότι η τακτική που ακολουθεί η οικογένεια είναι ότι πιο πολιτισμένο υπάρχει, η συγκεκριμένη οικογένεια δεν μπορούμε να πούμε ότι χαίρεται με κάτι.Εκείνο το οποίοι αναζητού και εξακολουθεί να ψάχνει είναι η απόδοση δικαιοσύνης. Δεν θέλει τίποτε περισσότερο,τίποτε λιγότερο. Κατά την διάρκεια της δίκης μια παρέμβαση έκανε ο πατέρας όλη κι όλη, κατά την ώρα της απολογίας του κυρίου Μαρκογιαννάκη και είπε ότι είναι κατηγορούμενος ,δεν αναφέρονταν βέβαια στον κύριο Μαρκογιαννάκη, αναφέρονταν σε κάποιον από τους σπουδαστές ,θέλοντας να πει ότι εκείνος ο άνθρωπος είναι κατηγορούμενος για τον γιό του.Τίποτα περισσότερο. Δεν έκαναν κάποια παρέμβαση ,δεν εκδήλωσαν αγανάκτηση ,βεβαίως συναισθήματα έχουν ,τους είδατε και εσείς σε πόσο άσχημη ψυχική κατάσταση ήταν ,αλλά παρ’ όλα αυτά η αξιοπρέπειά τους ήταν υπερχειλίζουσα».

Σε ερώτηση αν αποδόθηκε δικαιοσύνη, είπε:

«Όταν υπάρχει κάποιος άνθρωπος που καταδικάστηκε το να εκφράζει κάποιος τρίτος άποψη για τον άνθρωπο εκείνον ,θα έλεγα ότι δεν είναι ότι πιο θεμιτό. Από εκεί και πέρα εμείς περιμένουμε από την κύρια δίκη την εξέλιξή της και την απόδοση ευθυνών σε όποιους τυχόν και υπάρχουν οι αντίστοιχες ευθύνες. Προς το παρόν εξακολουθεί να παραμένει στα χέρια του ανακριτή ο οποίος είναι επιφορτισμένος με εκατοντάδες υποθέσεις και ευελπιστούμε ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρχουν εξελίξεις»
 

Facebook Comments