Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα ξεκινά σήμερα το απόγευμα διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, μέχρι την Κυριακή, ίσως δοθεί νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τα επικρατέστερα ονόματα για την πρωθυπουργία, γίνεται αναφορά – και πάλι- στον απερχόμενο  υπουργό οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, στον υπουργό υποδομών Γκρατσιάνο Ντελρίο και στον επικεφαλής του υπουργείου εξωτερικών Πάολο Τζεντιλόνι. 

Oι πρόωρες εκλογές, δύσκολα μπορεί να γίνουν πριν από τον Απρίλιο. Mένει να διαπιστωθεί αν στο κυβερνητικό πρόγραμμα θα συμπεριληφθεί μόνον η αλλαγή του εκλογικού νόμου ή και άλλοι στρατηγικοί στόχοι. Στην πραγματικότητα, στενοί του συνεργάτες αφήνουν να διαρρεύσει ότι ο Ματέο Ρέντσι θα ήθελε να ηγηθεί ο ίδιος της νέας κυβέρνησης. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του «Δημοκρατικού Κόμματος», πήρε τον λόγο μόνον ο Ρέντσι. Υπογράμμισε ότι για να δημιουργηθεί κυβέρνηση μεγάλης πνοής, χρειάζεται συμμετοχή πολλών κομμάτων. Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα του δεν φοβάται τις εκλογές και αναφέρθηκε στο έργο της κυβέρνησης, επιμένοντας ότι αύξησε την απασχόληση και μείωσε, έστω και όχι θεαματικά, τους φόρους.

Εκλογές εδώ και τώρα! 

Πολλά μέλη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης των «Δημοκρατικών», όμως, θεώρησαν «ταπεινωτικό», το ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το αποτέλεσμα του συνταγματικού δημοψηφίσματος. Το κόμμα, δηλαδή, παραμένει διχασμένο και ανέβαλε την αναγκαία εις βάθος αυτοκριτική για μετά το τέλος της κυβερνητικής κρίσης. Ο πρώην δήμαρχος του Μιλάνου Τζουλιάνο Πιζαπία, στο μεταξύ, δήλωσε έτοιμος να εργασθεί για να ενώσει την Αριστερά.

Μένει να διαπιστωθεί αν η μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος και η λεγόμενη παραδοσιακή αριστερά θα αποφασίσουν να δώσουν ζωή σε μια νέα πολιτική δύναμη, πριν από τις εκλογές. Σε ότι αφορά, τέλος, την συντηρητική παράταξη, η «Φόρτσα Ιτάλια» του Σίλβιο Μπερλουσκόνι κάνει γνωστό ότι είναι διατεθειμένη  να συνεργασθεί για την έγκριση νέου εκλογικού νόμου, αλλά συμμετέχει στην κυβέρνηση. Η δε Λέγκα του Βορρά, διαμέσου του γραμματέα της, Ματέο Σαλβίνι, προειδοποιεί ότι αν καθυστερήσει η προσφυγή στις κάλπες, ενδέχεται να ζητήσει από τα μέλη της να αρχίσουν να διαδηλώνουν με αίτημα την διάλυση του κοινοβουλίου.

Facebook Comments