Μια μοναδική πρωτοβουλία, για την διερεύνηση των επιπέδων βιταμίνης D στα παιδιά της Κιβωτού του Κόσμου έλαβε το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής (ΕΙΔ), έπειτα από σχετικό κάλεσμα του Πατέρα Αντώνιου.

Με τη βοήθεια ειδικών συνεργατών – και με δεδομένο ότι βάσεων των τελευταίων επιστημονικών δεδομένων η πλειονότητα του ελληνικού πληθυσμού παρουσιάζει έλλειψη ή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D- οι άνθρωποι του ΕΙΔ ανέλαβαν όχι μόνο το κόστος των αιματολογικών εξετάσεων, όσο και την χορηγία ειδικών σκευασμάτων σε όσα παιδιά κρίθηκε απαραίτητο.

Πιο συγκεκριμένα, ένας βιοπαθολόγος, μια ειδική νοσηλεύτρια και ο παιδίατρος κ. Νικόλαος Τσιλίφης, πήραν αίμα από 54 παιδιά της Κιβωτού, με σκοπό τη διερεύνηση των επιπέδων της 25OHD (δείκτης που καθορίζει τα επίπεδα της βιταμίνης D στον οργανισμό), της αλκαλικής φωσφατάσης, της παραθορμόνης και του ασβεστίου, προκειμένου να υπάρξει μια πλήρης εικόνα των παιδιών ως προς την πολύτιμη αυτή βιταμίνη.  Τα αποτελέσματα έδειξαν πως 47 από τα 54 παιδιά (ποσοστό 87%) είχαν έλλειψη ή ανεπάρκεια βιταμίνης D (επίπεδα 25OH D <30 ng/ml).

«Γνωρίζουμε πως, αν και ζούμε σε μια χώρα με μέγιστη ηλιοφάνεια, τόσο ο σύγχρονος τρόπος ζωής μικρών και μεγάλων, που περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους σε κλειστούς χώρους, όσο και το γεωγραφικό πλάτος της χώρας μας, το οποίο δεν επιτρέπει πολλούς μήνες τον χρόνο την επαρκή σύνθεση βιταμίνης D, μέσω λογικής έκθεσης στον ήλιο, αποτελούν βασικούς παράγοντες ερμηνείας του οξύμωρου φαινομένου» ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ξένος.

Από την πλευρά του, ο παιδίατρος κ. Τσιλίφης εξήγησε στα παιδιά, αλλά και στους κοινωνικούς λειτουργούς της Κιβωτού τον τρόπο δράσης της βιταμίνης D στον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ μαζί με τον αντιπρόεδρο του ΕΙΔ παρέδωσε στα παιδιά και ειδικά σκευάσματα βιταμίνης D σε μορφή στοματικού σπρέι, για μέγιστη απορρόφηση από το στοματικό βλενογόννο και μοναδική ευκολία στη λήψη.

 

Facebook Comments