Η Βουλή των Κοινοτήτων, μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, άναψε χθες το πράσινο φως στην Τερίζα Μέι, προκειμένου να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Μια απόφαση που συνδέεται με σειρά προϋποθέσεων και δεσμεύσεων για την κυβέρνηση ως προς τον ρόλο του κοινοβουλίου στην διαδικασία και τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης.

Άτακτη υποχώρηση της πρωθυπουργού

Παρά την εκστρατεία αποπροσανατολισμού στην οποία επιδίδεται από χθες το επιτελείο της πρωθυπουργού η ουσία είναι ότι: Η Τερίζα Μέι εξαναγκάστηκε εκ των πραγμάτων σε άτακτη υποχώρηση από την αρχική της θέση. Αυτή που ήθελε την ίδια να αποφασίζει μονομερώς για το σχέδιο και τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την ΕΕ. Βλέποντας ότι φθίνουν οι πιθανότητες να κερδίσει την έφεση που εκδικάζεται στο Ανώτατο Δικαστήριο (Supreme Court), με την οποία η κυβέρνηση ζητά την ακύρωση της πρωτοβάθμιας ομόφωνης απόφασης, η οποία έκρινε αντισυνταγματική την παράκαμψη του κοινοβουλίου και πιεζόμενη από παντού, η Τερίζα Μέι ενέδωσε.

Πλήρες σχέδιο ζητά η αντιπολίτευση

Η συζήτηση που προκλήθηκε κατόπιν αιτήματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατέληξε, ότι η κυβέρνηση προχωρά στην ενεργοποίηση του Άρθρου 50 στο τέλος Μαρτίου υπό την προϋπόθεση ότι οι βασικές συνισταμένες του σχεδίου για το Brexit θα τεθούν προς συζήτηση στη Βουλή πριν το τέλος Μαρτίου, και η τελική απόφαση μετά το πέρας της διαπραγμάτευσης θα τεθεί προς ψήφιση στο κοινοβούλιο πριν την όποια εφαρμογή της. Κυβέρνηση και σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του Brexit (brexiteers), ισχυρίζονται ότι πρόκειται για νίκη, υπονοώντας ότι θα καταθέσουν μια γενικόλογη πρόταση που δεν θα αποκαλύπτει τις τελικές προθέσεις της κυβέρνησης. “Αυταπατώνται αν νομίζουν ότι με φτηνά κόλπα θα ξεπεράσουν τον κάβο. Αν δεν καταθέσουν πλήρες σχέδιο θα μας βρουν και πάλι μπροστά τους”, διαμηνύει η αντιπολίτευση και δεκάδες κυβερνητικοί βουλευτές που τάσσονται υπέρ της όσο το δυνατόν στενότερης σχέσης με την ΕΕ.

Facebook Comments