Παραμένει το χάσμα ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ στα κρίσιμα μέτωπα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της ελάφρυνσης του χρέους, χωρίς να μπορεί μάλιστα να αποκλειστεί ο κίνδυνος νέων δημοσιονομικών μέτρων.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ «προτιμά» τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα από το 2018 στο 1,5% του ΑΕΠ, από το 3,5% στο οποίο επιμένει σταθερά το Eurogroup.

Ωστόσο, ο κ. Ράις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να δεχτεί τον υψηλό στόχο του 3,5% που θέλουν οι Ευρωπαίοι, αποσαφηνίζοντας ότι αυτό θα σημαίνει επιπρόσθετα μέτρα καθώς το σημερινό μείγμα που προβλέπει το Μνημόνιο δεν αρκεί για την επίτευξή του.

«Ο στόχος που προτιμάμε θα ήταν το 1,5%. Πιστεύουμε ότι σημαίνει λιγότερη λιτότητα, είναι πιο ρεαλιστικός και πιο αξιόπιστος […] Αλλά εάν η ελληνική κυβέρνηση και οι ευρωπαίοι εταίροι επιλέξουν ένα υψηλότερο πλεόνασμα, τότε η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι εκεί», είπε χαρακτηριστικά.

Στο μέτωπο του χρέους, ο κ. Ράις επιβεβαίωσε τις διαρροές που είχαν γίνει ήδη από τη Δευτέρα, ότι το Ταμείο θεωρεί ανεπαρκή τη συμφωνία του Eurogroup για βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης και ζητά βαθύτερες παρεμβάσεις.

«Πιστεύουμε ότι [η συμφωνία] είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς τα εμπρός αλλά κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι επαρκές για να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους μεσομακροπρόθεσμα», τόνισε.

Facebook Comments