Αυστηρότερους κανόνες για την παροχή επιδόματος ανεργίας σε κοινοτικούς μετανάστες ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «Financial Times».

Οι νέοι κανόνες, που αναμένεται να υιοθετηθούν αύριο Τρίτη, θα επιτρέπουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αρνούνται τη χορήγηση επιδόματος εάν ο αιτών δεν έχει συμπληρώσει τουλάχιστον τρεις μήνες εργασίας στο έδαφός τους.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι Έλληνας που μεταναστεύει π.χ. στη Γαλλία έχοντας δέκα έτη ασφάλισης δεν θα δικαιούται επίδομα ή αναγνώριση της ελληνικής προϋπηρεσίας του από το γαλλικό Δημόσιο εάν χάσει τη νέα του δουλειά πριν συμπληρώσει τρεις μήνες ασφάλισης.

Αντίθετα, θα δικαιούται να λάβει επίδομα μόνο από το ασφαλιστικό σύστημα όπου ήταν ασφαλισμένος προηγουμένως, δηλαδή το ελληνικό.

Οι αυστηρότεροι κανόνες αναμένεται να ικανοποιήσουν χώρες όπως η Γερμανία και Αυστρία, που συχνά παραπονιούνται για «επιδοματικό τουρισμό» από κοινοτικούς μετανάστες, ειδικά από χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, σε πάνω από το 40% των περιπτώσεων όπου κάποιος ζητά επίδομα με βάση τα χρόνια ασφάλισής του στο εξωτερικό δεν έχει καν συμπληρώσει τρεις μήνες εργασίας στη χώρα όπου πλέον βρίσκεται.

Παράλληλα, οι νέοι κανόνες θα αλλάξουν το σημερινό καθεστώς για άτομα που κατοικούν σε μία ευρωπαϊκή χώρα αλλά εργάζονται σε μία άλλη.

Με βάση τους σημερινούς κανόνες, εάν ο συγκεκριμένος εργαζόμενος χάσει τη δουλειά του λαμβάνει κοινωνικά επιδόματα από τη χώρα κατοικίας του, παρά το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εισφορές του καταβάλλονταν στη χώρα εργασίας του.

Facebook Comments