Η Ελλάδα δεν έχει συμφωνήσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μετά τη λήξη του Μνημονίου, το 2018, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στις κατηγορίες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι τα μέτρα που χρειάζεται η χώρα μας οφείλονται ακριβώς στη συμφωνία Αθήνας και Ευρωπαίων.

«Η Ελλάδα δεν έχει ‘συμφωνήσει’ σε τίποτα ακόμα. Είναι όμως υπό μεγάλη πίεση από τους πιστωτές της για να δεχτεί. Το ΔΝΤ έχει κάνει λίγα για να αποκλιμακώσει αυτή την πίεση», τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, σε δηλώσεις που δημοσιεύει η βρετανική «Guardian».

Σημειώνεται πάντως ότι αποφάσεις Eurogroup ήδη από τον Μάιο προβλέπουν σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% για το «μεσοπρόθεσμο διάστημα» μετά το 2018, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί πόσο θα διαρκέσει αυτό. Ορισμένοι εταίροι έχουν προτείνει τρία χρόνια ενώ άλλοι επιμένουν σε δέκα.

Ο υπουργός Οικονομικών επανάλαβε την πρότασή του για μείωση του στόχου στο 2,5% του ΑΕΠ από το 3,5% που θέλουν οι εταίροι και διοχέτευση των πόρων σε φοροαπαλλαγές για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Κατηγόρησε μάλιστα το ΔΝΤ ότι στο Eurogroup της 5ης Ιανουαρίου δεν πολέμησε την επιμονή των εταίρων για υψηλά πλεονάσματα και απλώς ζήτησε μέτρα για να βγαίνουν οι αριθμοί.
 

Facebook Comments