Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη σημερινή ανακοίνωση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed, στις 21:00. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν μια αύξηση κατά 0,25% και σε αυτό δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο για κάποια έκπληξη. Ως εκ τούτου έχει μεγαλύτερη σημασία το τι θα πει η Yellen στη συνέντευξη Τύπου η οποία θα ακολουθήσει και πως θα παρουσιάσει τις εκτιμήσεις για τη μελλοντική νομισματική πολιτική.

Πολλοί επενδυτές θα θυμούνται ότι η προηγούμενη αύξηση των επιτοκίων έγινε πριν από ακριβώς 12 μήνες και τότε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αγορών αλλά και με τα dot plots, αναμένονταν 4 αυξήσεις επιτοκίων για το 2016. Φυσικά, τα όσα ακολούθησαν με την κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας και την πτώση των αγορών, οι εκτιμήσεις μιλούσαν για 2 αυξήσεις εντός του 2016 και τελικά, φτάσαμε σε μόλις μια αύξηση.

Δεδομένου ότι τα μακροοικονομικά στοιχεία είναι αυτά τα οποία θα δώσουν το “πράσινο φως” για νέες αυξήσεις επιτοκίων, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η αύξηση της καταναλωτικής και επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, που ακολούθησε την εκλογή του Trump. Επίσης, σημαντική αλλαγή σε σχέση με την τελευταία συνεδρίαση της Fed, είναι και η αύξηση των εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό.

Είναι σημαντικό ότι, στην τελευταία συνεδρίαση της Fed δυο ημέρες πριν από τις αμερικανικές εκλογές, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ήταν στο 1,81% ενώ σήμερα είναι στο 2,45%.

Αυτή τη στιγμή, οι αγορές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν δυο αυξήσεις επιτοκίων για το 2017 και πέντε κατά τα επόμενα δυο χρόνια. Αν δεν υπάρξουν ισχυρές αναταραχές στην παγκόσμια οικονομία για το 2017, δυο αυξήσεις φαίνεται να είναι ο ελάχιστος στόχος και της ίδιας της Fed.

Για σήμερα, η εκτίμησή μας είναι ότι υπάρχουν πιθανότητες να δούμε μια περισσότερο hawkish στάση της Fed, καθώς υπάρχουν οι ενδείξεις για τον πληθωρισμό που θα μπορούσαν να της δώσουν ένα πολύ χρήσιμο πάτημα. Ως εκ τούτου, το USD δεν αποκλείεται να κινηθεί έντονα ανοδικά λίγο μετά τις ανακοινώσεις, αλλά τελικά να κλείσει και χαμηλότερα όπως συμβαίνει στις περισσότερες συνεδριάσεις της Fed, τους τελευταίους μήνες.

Facebook Comments