Διχασμένη φαίνεται πως είναι η Ευρώπη αναφορικά με την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, λόγω των κοινωνικών εξαγγελιών του Αλέξη Τσίπρα για παροχή εφάπαξ επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους και αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά.

Ευρωπαϊκή πηγή που μίλησε στο γερμανικό πρακτορείο MNI χαρακτήρισε «βιαστική» και «ανακριβή» την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες δια του εκπροσώπου του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, στην οποία πρόεδρος του Eurogroup υποστήριζε ότι οι θεσμοί θεωρούν τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού ως ασύμβατες με τις υποχρεώσεις τις Ελλάδας.

Πηγές του MNI τόνισαν ότι το Eurogroup δεν είχε ενημερωθεί για την ανακοίνωση Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είχε αποδεχτεί το πακέτο Τσίπρα εάν είχε ενημερωθεί σχετικά.

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωνε πως το πόρισμα των θεσμών για το δημοσιονομικό αποτύπωμα των εξαγγελιών Τσίπρα αναμένεται τον Ιανουάριο, και συνεπώς η ελάφρυνση του χρέους θα παραμείνει «παγωμένη» έως τότε.

Ωστόσο, έλληνας κυβερνητικός αξιωματούχος που μίλησε στο MNI τόνισε πως η Αθήνα περιμένει ανακοίνωση για «ξεπάγωμα» των μέτρων εντός του Δεκεμβρίου.

Facebook Comments