Η σχεδόν πλήρης απουσία παραχωρήσεων από τους πιστωτές για την ελάφρυνση του χρέους άφησε την ελληνική κυβέρνηση με άδεια… χέρια, χωρίς να έχει να παρουσιάσει κάτι επιστρέφοντας στα πάτρια εδάφη, ως αντάλλαγμα για τα νέα μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας. Επίσης, ο πρόσφατος ισχυρισμός του ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα στηρίζεται σε μη ρεαλιστικές υποθέσεις, αυξάνει περαιτέρω τις εντάσεις, όπως επισημαίνει η Citi.

Τα δημοσιονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα (άνω του 0,3% του ΑΕΠ) θα ενισχύσουν την συνεχιζόμενη απώλεια δημοτικότητας της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα, οι εντάσεις τελικά θα ηρεμήσουν με μια συμφωνία ελάχιστων παραχωρήσεων προς την Ελλάδα, αν και η απουσία μίας σημαντικής επικείμενης αποπληρωμής του χρέους, σημαίνει ότι μία τέτοια συμφωνία θα μπορούσε να καθυστερήσει αρκετά.

Όπως σημειώνει η Citi, η πρόσφατη κλιμάκωση με τους πιστωτές μειώνει σημαντικά τις πιθανότητες μιας απόφασης της ΕΚΤ να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης σύντομα, και παράλληλα με αυτό μειώνονται και οι πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές το 2017.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, εάν υπάρξουν πρόωρες εκλογές – πράγμα που επιδιώκει και η Νέα Δημοκρατία – θα αυξηθούν οι κίνδυνοι στάσης πληρωμών στις επόμενες δόσεις που πρέπει να καταθέσει η Ελλάδα και το QE θα βγει από το τραπέζι για τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, η Citi παρατηρεί ότι οι πρόωρες εκλογές τώρα είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνες από ό, τι το 2015, καθώς σύμφωνα και με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία θα είναι αυτή που θα ηγηθεί μίας νέας κυβέρνησης. Όπως επαναλαμβάνει, δεν εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα ρισκάρει να πάει σε πρόωρες, μετά και την δημοκοπική κατρακύλα.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments