Αύξηση μισθών 6% ζητούν συνδικαλιστικές ενώσεις που εκπροσωπούν πάνω από 2 εκατ. δημοσίους υπαλλήλους στη Γερμανία. «Συγκριτικά με τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα, οι υπάλληλοι στο δημόσιο λαμβάνουν αρκετά λιγότερα», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του ισχυρότερου συνδικάτου στη Γερμανία, ver.di, Φρανκ Μπριούσκε στο Reuters.

Η Γερμανία έχει δεχθεί πιέσεις για να μετατοπίσει το βάρος της ανάπτυξης στην οικονομία της από τις εξαγωγές στην κατανάλωση. Οπότε μια αύξηση των μισθών σε περίοδο ισχυρών κρατικών εσόδων θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εσωτερική ζήτηση που αποτελεί πλέον και στόχο του Βερολίνου.

Το ver.di ηγείται των επαφών με τις περιφερειακές αρχές εκ μέρους όλων των αρμόδιων συνδικαλιστικών ενώσεων. Οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν επισήμως στις 18 Ιανουαρίου και αναμένεται να αποτελέσουν τη βάση και για άλλες συμβάσεις.

Στις 18 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί η έναρξη των συνομιλιών για 1 εκατ. άτομα που απασχολούνται σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αν υπάρξει συμφωνία, θα επεκταθεί στις συμβάσεις ακόμη 1,1 εκατ. δημοσίων υπαλλήλων σε άλλες υπηρεσίες.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι ζητούν αύξηση 6% για χρονικό διάστημα 12 μηνών, αλλά εκτιμάται να υπάρξει συμβιβασμός σε λίγο χαμηλότερο επίπεδο. Σε ομοσπονδιακό και σε δημοτικό επίπεδο, έχει συμφωνηθεί αύξηση μισθών 4,75% σε δύο φάσεις για το 2016 και το 2017. Σε εκείνες τις διαπραγματεύσεις, αρχικός στόχος των εκπροσώπων των συνδικαλιστών ήταν αύξηση 6% για 12 μήνες, ενώ οι εργοδότες αντιπρότειναν 3% για πάνω από μία διετία.

Facebook Comments