Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ χθες πήρε σαφείς αποστάσεις και απέρριψε τις προσδοκίες της Αθήνα για πολιτική λύση. Τόνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς και στο Eurogroup χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στην πορεία του ελληνικού προγράμματος. Επίσης, δεν έδειξε η Γερμανίδα καγκελάριος να αποδοκιμάζει τις απόψεις του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε εξ αρχής ότι «δεν είχαμε πάντοτε εύκολες συζητήσεις με τον κ. Τσίπρα» με το κλίμα της συνάντησης να μην είναι ευνοϊκό ήδη από τις προηγούμενες μέρες καθώς είχε γίνει γνωστό ότι δεν θα γίνουν δηλώσεις μετά το γεύμα εργασίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε ότι το ΔΝΤ αποτελεί παράγοντα καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα ανέφερε ότι θα επιθυμούσε να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα και συνέδεσε την καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ, η οποία προκαλεί ανησυχία για το κατά πόσο θα ολοκληρωθεί έγκαιρα, με την πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση έθεσε ζήτημα για το ρόλο του ΔΝΤ αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα.

Αναφορικά με το προσφυγικό, το οποίο παραμένει ψηλά στην ατζέντα, η καγκελάριος της Γερμανίας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα έχει να λύσει πολλά προβλήματα σχετικώς» ενώ έθεσε ως κοινό στόχο την εκπόνηση ενιαίου συστήματος ασύλου στην Ευρώπη και την ανάγκη δίκαιης κατανομής προσφύγων στην Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ για την πορεία των διαπραγματεύσεων, το κλείσιμο της αξιολόγησης και τη στάση του ΔΝΤ:
«Οπωσδήποτε θα ασχοληθούμε με το πρόγραμμα της Ελλάδας σε σχέση με την οικονομική κατάσταση. Εδώ, όμως, δεν είναι ο τόπος όπου λαμβάνονται αποφάσεις, διότι οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και με το Eurogroup. Εδώ θα συζητήσουμε για να δούμε πώς εκτιμά ο Έλληνας πρωθυπουργός την κατάσταση».

Με τη σειρά του ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ξανά την ανάγκη εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την ομαλοποίηση της κατάστασης. Προσέθεσε ότι είναι απαραίτητες οι «γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους» για να μη βρεθεί ξανά η Ελλάδα σε καθεστώς αβεβαιότητας και να σταλεί ηχηρό μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η κρίση είναι παρελθόν.

Υπήρξε σύνδεση του προσφυγικού με το Κυπριακό, με τον Αλέξη Τσίπρα να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα συνεχίζει σταθερά να τάσσεται υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και υπέρ της πιστής εφαρμογής της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, με εξεύρεση λύσης για την εξασφάλιση της φιλελευθεροποίησης των θεωρήσεων. Μολαταύτα, όσον αφορά τις τουρκικές αμφισβητήσεις επεσήμανε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Facebook Comments