Στην ισπανική εφημερίδα El Mundo μιλά ο επικεφαλής του ESM και μεταξύ άλλων πραγμάτων αναφέρεται στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς και στις τελευταίες εξελίξεις που πυροδοτήθηκαν από τη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για παροχή εφάπαξ βοηθήματος στους συνταξιούχους και μη εφαρμογή των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά.

Όπως αναφέρει ο Klaus Regling,  η Ελλάδα σύμφωνα με το πρόγραμμα του ESM, δεσμεύεται να δηλώνει προκαταβολικά στους θεσμούς όλα τα μέτρα που προτίθεται να λάβει,  τα οποία πιθανώς να έχουν αντίκτυπο στους στόχους που έχουν τεθεί από το πρόγραμμα. Ομοίως, το ίδιο έπρεπε να συμβεί και στην περίπτωση της υπερ-απόδοσης  του πλεονάσματος: “Δεν γνωρίζαμε τις προθέσεις την ελληνικής κυβέρνησης για έξτρα δαπάνες σε συντάξεις και για μη εφαρμογή του ΦΠΑ. Τις μάθαμε όταν ανακοινώθηκαν”, δηλώνει ο κ. Regling. “Ελπίζω ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη’, συνεχίζει και συμπληρώνει ότι oυπάρχουν ανησυχίες για τα μέτρα που εξήγγειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αλλά όχι σε βαθμό που να αναμένονται σημαντικές αλλαγές σους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018. Πάντως αποσαφηνίζει ότι “τα μέλη του ESM θα αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτές (σ.σ τις παροχές Τσίπρα)”.

Για μια ακόμη φορά ο κ. Regling, εμμέσως απέρριψε το “κούρεμα” του ελληνικού χρέους, αναφέροντας ότι “το 2012 υπήρξε ένα τεράστιο “κούρεμα” από πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το μεγαλύτερο στην ιστορία. Αυτό βέβαια βοήθησε την Ελλάδα. Από την πλευρά των θεσμών, συμπεριλαμβανομένου του ESM, υπήρξε βελτίωση τν όρων δανεισμού. Επεκτάθηκε ο χρόνο ωρίμανσης και αποσύρθηκαν τα κόστη αμοιβών και οι χρεώσεις, σε βαθμό που σε ετήσια βάση το ελληνικό χρέος ελαφρύνθηκε κατά 8 δις. ευρώ, δηλαδή περί 4,5% του ΑΕΠ. Και αυτό είναι αλληλεγγύη”.

Επίσης, ο επικεφαλής του ESM δεν παραλείπει να “στηλιτεύσει” την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα: “Σταμάτησε το συμφωνημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Τα αποτελέσματα αυτής της κίνησης τα είδαμε: Η ελληνική οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, υπήρξε παύση κάποιων πληρωμών και η χώρα έφτασε κοντά στο “Grexit””. “Ήταν ένα ιδιαίτερα δραματικό εξάμηνο. Το οποίο κόστισε πάρα πολλά στην οικονομία και στους Έλληνες” αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Facebook Comments