Την προσωρινή επανακυκλοφορία του μεγαλύτερου χαρτονομίσματος της Βενεζουέλας αποφάσισε ο πρόεδρος Νίκολας Μαδούρο, μετά από μέρες ταραχών και οικονομικού χάους που ακολούθησαν την απόσυρσή του.

Ο κ. Μαδούρο ανακοίνωσε ότι το χαρτονόμισμα των 100 μπολιβάρ, που ήταν ο κορμός των συναλλαγών με μετρητά στη χώρα, θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 2 Ιανουαρίου του 2017.

Η απόσυρση των 100 μπολιβάρ στα τέλη της εβδομάδας προκάλεσε κραχ στην αγορά. Πολλά καταστήματα έκλεισαν προσωρινά λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ πολίτες αδυνατούσαν να αγοράσουν είδη καθημερινής ανάγκης, όπως τρόφιμα.

Η κατάρρευση της αγοράς προκάλεσε και περιστατικά βίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει τον θάνατο ενός 14χρονου ο οποίος πυροβολήθηκε κατά τη διάρκεια λεηλασιών στη νότια πόλη Ελ Καγιάο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για περισσότερα θύματα.

Ο κ. Μαδούρο κατήγγειλε ότι η Βενεζουέλα έπεσε θύμα διεθνούς σαμποτάζ, που απέτρεψε την έγκαιρη κυκλοφορία του νέου χαρτονομίσματος, αξίας 500 μπολιβάρ.

Υποστήριξε ότι αεροπλάνα που είχε μισθώσει το Καράκας για την παράδοση των καινούργιων χαρτονομισμάτων είτε έλαβαν εντολή εν πτήση να κατευθυνθούν σε άλλες χώρες είτε δεν έλαβαν άδειες υπέρπτησης ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους.

Τα 100 μπολιβάρ αντιστοιχούν μόλις σε τέσσερα σεντς του αμερικανικού δολαρίου στη μαύρη αγορά. Το εν λόγω χαρτονόμισμα όμως ήταν ευρύτατα χρησιμοποιημένο και λόγω της κρίσης υπερπληθωρισμού που μαστίζει την πολύ αδύναμη οικονομία της Βενεζουέλας, καθώς επέτρεπε στους πολίτες να κάνουν αγορές χωρίς να χρειάζεται να κουβαλούν σάκους με χαρτονομίσματα.

Μεγάλος αριθμός των κατοίκων της Βενεζουέλας δεν έχει τραπεζικούς λογαριασμούς, με συνέπεια να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει πλαστικό χρήμα ή ηλεκτρονικές πληρωμές ως εναλλακτικές λύσεις.

Ο κ. Μαδούρο έχει ισχυριστεί ότι η απόσυρση του χαρτονομίσματος των 100 μπολιβάρ είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος που, κατά τον πρόεδρο, έχει αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες «κατοστάρικων» στα σύνορα με την Κολομβία και τη Βραζιλία.

Η κυβέρνηση έχει διατάξει το κλείσιμο των συνόρων υποστηρίζοντας ότι έτσι οι εγκληματίες δεν θα μπορέσουν να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στη Βενεζουέλα και να τα ανταλλάξουν με νέα χαρτονομίσματα. Πάντως, το οργανωμένο έγκλημα σπανίως διατηρεί μεγάλα ποσά σε νομίσματα που χάνουν εύκολα την αξία τους.

Facebook Comments