“Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) να αναστείλει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταβολή ειδικού βοηθήματος στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές δείχνει αναζωπύρωση των εντάσεων  με τους πιστωτές και αναμένεται να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση 6,1 δισ. ευρώ”, αναφέρει ο οίκος στο εβδομαδιαίο report του,  σημειώνοντας ότι αυτό είναι πιστωτικά αρνητικό (credit negative).

Μια τέτοια καθυστέρηση αυξάνει τους κινδύνους οι πληρωμές των ομολογιούχων τον Ιούλιο του 2017 να χαθούν, αναφέρει ο οίκος.

Η Moody’s σημειώνει ότι οι θεσμοί αξιολογούν τον αντίκτυπο των εν λόγω μέτρων στους στόχους του προγράμματος και τα συμπεράσματα των θεσμών αναμένεται να δημοσιοποιηθούν τον Ιανουάριο, διαμορφώνοντας το πλαίσιο για μια πιθανή επαναξιολόγηση του παγώματος στα μέτρα ανακούφισης του χρέους.

“Το πάγωμα των μέτρων ανακούφισης του ESM δείχνει σκλήρυνση των θέσεων και πάλι από την πλευρά των πιστωτών προς την Ελλάδα, κάτι που περιμένουμε να παρατείνει τις διαπραγματεύσεις στη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος”, αναφέρει ο οίκος και προσθέτει: η πολιτική δυναμική στην Ευρώπη και το εκλογικό ημερολόγιο βασικών Ευρωπαίων πιστωτών, μεταξύ των οποίων Γαλλία και Γερμανία, αναμένεται να περιπλέξουν τις διαπραγματεύσεις και να αποτρέψουν μια γρήγορη απόφαση.

Επιπλέον, οι εντάσεις μεταξύ του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έχουν επίσης αναζωπυρωθεί. Ιδιαίτερα, το ΔΝΤ έχει λιγότερο αισιόδοξες υποθέσεις για το πρωτογενές πλεόνασμα για την Ελλάδα και προτιμά μια εμπροσθοβαρή ανακούφιση στο χρέος, με ταχύτερη εφαρμογή σε σύγκριση με το χρονοδιάγραμμα που έχει παρουσιάσει το Eurogroup”.

Facebook Comments