Αυστηρό μήνυμα του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα προς τις τράπεζες για την μείωση των κόκκινων δανείων. Σε συνέντευξή του στους Financial Τimes προανήγγειλε πρόστιμα, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν συμφωνήσει και προβλέπουν την μείωσή τους κατά 40 δισ ευρώ έως τα τέλη του 2019.

«Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί αν δεν το κάνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα» επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας και πρόσθεσε πως «αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξουν πρόστιμα, τόσο ρυθμιστικά, όσο και διοικητικά».

Ο ίδιος ανέφερε ως παράδειγμα για την μείωση των κόκκινων δανείων τη δυνατότητα που έχουν πλέον οι τράπεζες να πωλούν πακέτα κόκκινων δανείων σε μη τραπεζικά ιδρύματα.

Τόνισε ότι έχει αρχίσει η χορήγηση αδειών σε εταιρείες εξυπηρέτησης κόκκινων δανείων, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί ήδη μια άδεια και εκκρεμεί η χορήγηση σε άλλες πέντε.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών επισημαίνοντας ότι ένα στα 6 μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αφορά δανειολήπτες που μπορούν αλλά στρατηγικά αποφεύγουν να αποπληρώνουν τα δάνεια τους φέρνοντας ως παράδειγμα τουριστικές περιοχές της χώρας όπου εν μέσω άνθισης του τουρισμού καταγράφουν υπέρμετρη αύξηση των κόκκινων δανείων.

 

Facebook Comments