Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί σε λίγες ώρες στο Euroworking Group σχετικά με το «ξεμπλοκάρισμα» της υλοποίησης των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η αστόχαστη κίνηση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει χωρίς διαβούλευση με τους θεσμούς μέτρα στήριξης κάποιων συνταξιούχων και κάποιων νησιωτών, έχει ήδη προκαλέσει μεγάλη ζημιά.

Κατ’ αρχήν τραυματίστηκαν εκ νέου οι σχέσεις των 2 πλευρών που η αλήθεια είναι ότι έχουν περάσει όλο αυτό το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από 40 κύματα. Για απώλεια εμπιστοσύνης έκανε λόγο ο Κλάους Ρέγκλινγκ κι αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο.

Κυρίως όμως στέρησε από τις διαπραγματεύσεις της β’ αξιολόγησης πολύτιμο χρόνο. Όλοι παραδέχονται ότι δεν είχε κανένα νόημα η επάνοδος των θεσμών το Δεκέμβριο αφού το κλίμα είχε δηλητηριαστεί και πιθανότητες σύγκλισης δεν υπήρχαν.

Αποτέλεσμα; Νέα μετάθεση (μία ακόμη) του χρονικού ορίου ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για τα τέλη Ιανουαρίου, με 3 μήνες καθυστέρηση δηλαδή σε σχέση με το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα.  Αυτά επίσημα, γιατί ανεπίσημα όπως πληροφορείται το marketnews κάποιοι σε Βρυξέλλες και Βερολίνο ψιθυρίζουν κάτι για την άνοιξη, το οποίο θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα χανόταν η ευκαιρία ένταξης της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Δεν είναι μόνο ότι αποτελεί πυρήνα του αφηγήματος της κυβέρνησης, που θα ξέμενε από επιχειρήματα αλλά και ότι θα αποστερούσε πολύτιμη ρευστότητα από την ελληνική οικονομία, που την περιμένει σαν μάννα εξ ουρανού.

Με την αξιολόγηση να μην κλείνει χάνονται 6,2δισ€ μέρος των οποίων, 1,8δισ€, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να το διαθέσει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες. Ο στόχος της πλήρους εξόφλησης στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 φαντάζει ήδη πολύ δύσκολος.

Ταυτόχρονα ο προϋπολογισμός τραυματίζεται ανεπανόρθωτα. Το πρώτο τρίμηνο του 2017 τα τοκοχρεολύσια ανέρχονται σε περίπου 2,6δισ€, και μόνο τον Απρίλη 1,4δισ€ τα οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να καλύψει ιδίαις δαπάναις σε μια εποχή χωρίς ιδιαίτερα έσοδα αφού έχει μεταφέρει τις φορολογικές υποχρεώσεις το β’ εξάμηνο. Στην περίπτωση δε που καλοκαιριάσει θεωρείται βέβαιο από τους αναλυτές – π.χ. Moody’s – ότι θα πρόκειται για end game για την ελληνική οικονομία καθώς τον Ιούλιο οι δανειακές υποχρεώσεις ξεπερνούν τα 6δισ€.

Η κατάσταση αυτή είναι δεδομένο ότι θα παρατείνει την αβεβαιότητα η οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ για τη δημιουργία ηρεμίας που θα προσελκύσει τους επενδυτές.

Το τελικό αποτέλεσμα του εφιαλτικού μεν σεναρίου ( προς το παρόν) δε είναι να μην τρέξει η ελληνική οικονομία με 2,7% ανάπτυξη κι εκεί ανοίγει ο Ασκός του Αιόλου. Και τότε τυχόν ενεργοποίηση του κόφτη θα ήταν το τελευταίο από όσα θα μας απασχολούσαν…

Τα παραπάνω ισχύουν με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν…αποζητά τη ρήξη

Facebook Comments