Mπορεί να ολοκληρώθηκε το Euroworking Group χθες χωρίς τελική απόφαση όσον αφορά το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, αλλά όπως φαίνεται την Τρίτη τα πράγματα θα ξεκαθαρίσουν. Όλα δείχνουν ότι πάμε σε μια συμβιβαστική λύση, όπως αναφέρουν και κυβερνητικές πηγές.

Ποια είναι αυτή; Το EuroWorking Group φέρεται να ζήτησε γραπτές διαβεβαιώσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, πως ο «μποναμάς» των 617 εκατ. ευρώ δεν θα επαναληφθεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την Τρίτη αναμένεται να υπάρξει απόφαση για «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, καθώς ήδη οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ την Τετάρτη, αναμένεται να σταλεί και σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κατόπιν τούτου, οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα ζητήσουν την τελική έγκριση από τις κυβερνήσεις τους.

Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι εξ αρχής η κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως πρόκειται για «εφάπαξ» βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο καταβάλλεται «μια κι έξω» εντός του 2016, προκειμένου να μην υπάρξει δημοσιονομική επίπτωση στον προϋπολογισμό του 2017.

Σύμφωνα, από την άλλη πλευρά, με πηγές της ευρωζώνης, το EuroWorking Group αντάλλαξε απόψεις σε «παραγωγικό κλίμα» γύρω από τις επιπτώσεις των εξαγγελιών στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

Η ίδια πηγή συνέχισε, σημειώνοντας πως γίνεται διάλογος σε διαφορετικές πιθανές λύσεις, προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων, όμως προς το παρόν «δεν υπάρχει πλήρης ομοφωνία».

Οι διαβουλεύσεις των κρατών-μελών θα συνεχιστούν αύριο, μέχρι να κλείσει η μέρα, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφασή τους για το κατά πόσο είναι εφικτό να ξεκινήσει εκ νέου η εφαρμογή των μέτρων.

Νωρίτερα σήμερα, πάντως, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την στάση της Γερμανίας στη συνεδρίαση του EWG, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε ξεκαθαρίσει ότι οι εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα δεν συνάδουν με τις ανειλημμένες από την Ελλάδα υποχρεώσεις.

Facebook Comments