Στη συνεδρίαση της Fed στις 14 Δεκεμβρίου, υπήρξε αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% η οποία ήταν και η δεύτερη αύξηση στο νέο αυτό κύκλο σύσφιξης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας. Η πρώτη είχε γίνει ακριβώς πριν από 12 μήνες.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, η Janet Yellen, υπογράμμισε τρεις παράγοντες που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην απόφαση για την αύξηση των επιτοκίων: η πτώση της ανεργίας, η επέκταση της οικονομικής δραστηριότητας και ο αυξανόμενος πληθωρισμός.

Δεν υπήρξε συγκεκριμένη δέσμευση για τις μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων αλλά η Fed συνεχίζει να εκτιμά ότι θα υπάρξουν σταδιακές αυξήσεις επιτοκίων. Ωστόσο, υπήρξε μια πολύ σημαντική αλλαγή στο λεξιλόγιο της Yellen καθώς αναφερόμενη στην αγορά εργασίας τόνισε ότι υπάρχει αυξημένη “δυναμική” αντικαθιστώντας τη λέξη “βελτίωση”. Σύμφωνα με τη SocGen, αυτό είναι πολύ πιθανό να σημαίνει ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε φάση πλήρους απασχόλησης.

Ωστόσο, υπήρξαν και νέες εκτιμήσεις από την FOMC. Συγκριτικά με το Σεπτέμβριο, υπήρξαν ανοδικές αναθεωρήσεις για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό στα επόμενα χρόνια, αλλά υπήρξε και μια αύξηση του στόχου για τα επιτόκια, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη. Η FOMC, πλέον βλέπει τρεις αυξήσεις επιτοκίων μέσα στο 2017 έναντι δυο που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Επιπλέον, η Yellen προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της τελευταίας αύξησης τονίζοντας ότι αυτή ήταν επιβεβλημένη από τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες.

21 12 16 fed

 

Facebook Comments