Στον απόηχο της μονομερούς ενέργειας της ελληνικής κυβέρνησης με την διάθεση 617 εκατ. ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με το “πάγωμα” των σχεδιαζόμενων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, ενώ κινδυνεύει να καθυστερήσει και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα. Αυτό επισημαίνει σε νέο της note η HSBC.

Η κλιμάκωση των εντάσεων κινδυνεύει να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία αναμενόταν αρχικά στα τέλη του 2016 – και αυτό θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις για την επιλεξιμότητα των ελληνικών ομολόγων στο QE, όπως σημειώνει ο Fabio Balboni, οικονομολόγος της HSBC.

Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει μια σημαντική πληρωμή των υποχρεώσεών της μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν θα πρέπει να καταβάλει 6,2 δισ. στους ιδιωτικούς και διεθνείς πιστωτές της.

Με την προθεσμία αυτή να είναι πάνω από επτά μήνες μακριά και τις εντάσεις να συνεχίζονται, η ένταξη της Ελλάδας στο QE, η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ αλλά και η άρση των capital controls, θα καθυστερήσουν για μεγάλο διάστημα, όπως επισημαίνει η τράπεζα. 

Όπως εξηγεί ο Balboni, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, όταν η αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Έτσι, αν η δεύτερη αξιολόγηση καθυστερήσει πολύ, η τρίτη θα μπορούσε να ξεκινήσει σχεδόν αμέσως μετά, όπως συνέβη και μετά τις καθυστερήσεις στην πρώτη αξιολόγηση. Η ΕΚΤ θα έχει μόνο ένα μικρό παράθυρο να αγοράσει ελληνικά ομόλογα και το σίγουρο είναι πως δεν θα βιαστεί να προχωρήσει στις αγορές. Αυτό με τη σειρά τους απομακρύνει και τις πιθανότητες της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές, όπως καταλήγει ο οικονομολόγος.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments