O Έλληνας πρωθυπουργός συγκρούεται και πάλι με τους πιστωτές της χώρας προετοιμάζοντας το έδαφος για μια νέα αναμέτρηση στο πακέτο διάσωσης και για εκλογές. Αυτό επισημαίνει σε νέο της άρθρο η Wall Street Journal.

“Καθώς πλησιάζουμε το τέλος του 2016, ο κ. Τσίπρας βρίσκει ότι πιέζεται – από τη Γερμανία και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, από την Τουρκία και την προσφυγική κρίση, από τις απατηλές υποσχέσεις και την καταρρέουσα δημοτικότητα του – στο βαθμό της πολιτικής εξαφάνισης”, αναφέρει η WSJ.

Το δημοσίευμα σημειώνει την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup να δρομολογηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κ. Τσίπρας αιφνιδίασε τους πιστωτές ανακοινώνοντας πως θα δώσει στους χαμηλοσυνταξιούχους ένα έκτακτο επίδομα και θα αναστείλει την αύξηση του ΦΠΑ σε νησιά με μεγάλες προσφυγικές ροές.

Με την ανακοίνωση του ο κ. Τσίπρας εκτροχίασε τη στρατηγική που υποτίθεται ότι ακολουθούσε, αναφέρει η WSJ και προσθέτει: όπως έσπευσαν να τονίσουν ο ESM, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και – εντονότερα – το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, η Αθήνα παραβίαζε τους όρους της συμφωνίας. Η Ελλάδα μπορεί να ξοδεύει ένα μέρος από το πλεονάζον πρωτογενές πλεόνασμα, μόνο όμως μετά την επιβεβαίωση του πλεονάσματος από την Eurostat τον Απρίλιο. Ακόμα και τότε, οι δαπάνες περιορίζονται στο 40% του επιπρόσθετου πλεονάσματος. Η κυβέρνηση πρέπει επίσης να διαβουλεύεται με τους πιστωτές για το πώς θα ξοδεύονται τα χρήματα.

Από την πλευρά τους οι πιστωτές πάγωσαν προσωρινά τα μέτρα για το χρέος, οδηγώντας τον κ. Τσίπρα να υιοθετήσει μια τακτική που θυμίζει ανησυχητικά τις  ταραχώδεις ημέρες του 2015 – να μιλά με διαφορετική γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό. 

Η εκτίμηση είναι πλέον ότι θα χρειαστούν μήνες για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, καθυστερώντας  μια πιθανή απόφαση της ΕΚΤ για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και επιδεινώνοντας τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Οι οικονομολόγοι του ιδιωτικού τομέα ήταν ήδη επιφυλακτικοί όσον αφορά τις προβλέψεις – που έχουν υιοθετήσει η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές – για ανάπτυξη του ΑΕΠ κοντά στο 3% το 2017. Ο σκεπτικισμός αυτός έχει πλέον ενταθεί.

Είχε ο κ. Τσίπρας ένα στρατηγικό σχέδιο όταν ανακοίνωσε τα Χριστουγεννιάτικα δώρα; Έχει αποφασίσει να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, να διασώσει ότι μπορεί (είναι απίθανο να νικήσει) και να επιστρέψει δυνατότερος σε μερικά χρόνια; Το πρόσφατα δημοψήφισμα έδειξε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει κάποια μακροπρόθεσμη στρατηγική. Όταν πιέζεται από όλες τις πλευρές, επιδιώκει να επανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τώρα βρίσκει ότι είναι πιο πιεσμένος από ποτέ. Ακόμα και εάν δεν ήταν αυτό το σχέδιο του, οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον πιο πιθανές ως αποτέλεσμα”, καταλήγει το δημοσίευμα.

Facebook Comments