Ο Donald Trump συνεχίζει να προκαλεί εντυπώσεις με τις επιλογές του για την κυβέρνηση που θα σχηματίσει σε λίγες ημέρες. Και να τις προηγούμενες φορές τράβηξε όλα τα βλέμματα καθώς επέλεξε για υπουργούς, συμβούλους και γραμματείς, επιφανή στελέχη των hedge funds και των επιχειρήσεων, χθες προκάλεσε μια ακόμα ρωγμή στις Αμερικανο-κινεζικές σχέσεις.

Ο Donald Trump επέλεξε για επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Εμπορίου, τον Peter Navarro, οικονομολόγο του Harvard αλλά και πρώην διαχειριστή, ο οποίος έχει συγγράψει δυο βιβλία τα οποία είναι ιδιαίτερα σκληρά για τις πρακτικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η Αμερική στον εμπορικό “πόλεμο” με την Κίνα. Ο Navarro είναι υποστηρικτής μια πολύ πιο επιθετικής στάσης απέναντι στις κινεζικές πρακτικές ανταγωνισμού.

Πλέον, φαίνεται ότι ο Trump θα υιοθετήσει μια αλλαγή στην πολιτική του απέναντι στην Κίνα και η αλλαγή αυτή θα μπορούσε να δημιουργήσει κραδασμούς όχι μόνο στις μεταξύ τους σχέσεις αλλά και στις υπόλοιπες αγορές.  

Θεωρούμε δεδομένο ότι θα υπάρξουν αντίποινα από την Κίνα και σε αυτά είναι περισσότερο πιθανό να δούμε και μια νέα επιθετική υποτίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου. Η Κίνα έχει υπαναχωρήσει από την πολιτική σταδιακής ενδυνάμωσης του γουάν και με τις υπάρχουσες συνθήκες της αγοράς, η υποτίμησή του είναι ευκολότερη από κάθε άλλη φορά.

Μια υποτίμηση του γουάν, θα μπορούσε να προκαλέσει και νέο σοκ στις διεθνείς αγορές, όπως είχε γίνει και τον Αύγουστο του 2015. ήδη , στην αγορά του bitcoin οι Κινέζοι φαίνεται να προετοιμάζονται για μια νέα νομισματική κίνηση της PBoC.

Facebook Comments