Οι ιαπωνικές επενδυτικές τράπεζες προστίθενται στο σύνολο των ξένων επιχειρήσεων που προειδοποιούν για το ενδεχόμενο να εγκαταλείψουν τη βρετανική πρωτεύουσα, καθότι αβεβαιότητα περιβάλλει πλέον τη μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε.

Στελέχη των μεγαλύτερων επενδυτικών ομίλων της Ιαπωνίας, όπως οι Nomura και Daiwa Capital Markets, έθεσαν το θέμα στον αρμόδιο υπουργό για το Σίτι, Σάιμον Κίρμπι, και στον υπουργό Εμπορίου με αρμοδιότητα τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, Μαρκ Γκαρνιέ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, ανώτατο στέλεχος ιαπωνικής τράπεζας επισήμανε πως, δεδομένης της αβεβαιότητας για το μέλλον του Λονδίνου ως πύλης στην Ευρώπη, «ίσως θα ήταν καλύτερα για τους πελάτες μας στην Ευρώπη να έχουν κάποιο εναλλακτικό κέντρο χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών».

Μολονότι δεν μπορούν να θεωρηθούν αντίστοιχα των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε μέγεθος και ισχύ, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ιαπωνίας είναι σημαντικά για τη Βρετανία, μιας και προσφέρουν σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Οι τέσσερις μεγαλύτερες ιαπωνικές τράπεζες απασχολούν περισσότερους από 5.000 υπαλλήλους.

Σε ό,τι αφορά τις ασφαλιστικές και άλλους ιαπωνικούς ομίλους, απασχολούν πολλές χιλιάδες υπαλλήλους.

Από τον Ιούνιο και το δημοψήφισμα για το Brexit, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Ιαπωνίας, η Mitsubishi UFJ, έχει αναβαθμίσει το καθεστώς της μονάδας της στο Αμστερνταμ, ενώ έχει μεταφέρει προσωπικό από το Λονδίνο στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, με στόχο ακριβώς αυτήν την αναβάθμιση.

Παράλληλα, η ανταγωνιστική της, Mizuho, διαθέτει γραφεία στην ηπειρωτική Ευρώπη, που έχουν διασφαλίσει το δικαίωμα δραστηριοποίησής της στην ενιαία αγορά.

Αλλες ιαπωνικές τράπεζες και χρηματιστηριακές καταβάλλουν εντατικές προσπάθειες ώστε να προλειάνουν το έδαφος για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στην Ευρώπη, εάν υπάρξει ανάγκη απότομης μετάβασης σε άλλη χώρα. Δεν έχουν, ωστόσο, μεταφέρει έως τώρα τις δραστηριότητές τους.

Η ανησυχία της βρετανικής κυβέρνησης φάνηκε προ ημερών, λόγω της επίσκεψης του Βρετανού υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ στο Τόκιο.

Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης, ο κ. Χάμοντ συναντήθηκε με ανώτερα στελέχη ιαπωνικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, τα οποία επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσον θα έχουν στο εγγύς μέλλον πρόσβαση στην ενιαία αγορά αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές εργασίας, καθώς και δικαίωμα εκκαθάρισης συναλλαγών τίτλων του ευρώ.

Facebook Comments