Η δημοσιονομική πολιτική είναι και πάλι στο προσκήνιο, μειώνοντας την ανάγκη για εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική, με την διαδρομή για την Fed να είναι πλέον τα υψηλότερα επιτόκια, ενώ η ΕΚΤ θα αναγκαστεί αργά ή γρήγορα να προχωρήσει σε tapering. Καθώς τα σύννεφα γύρω από την οικονομία υποχωρούν, το sell-off στα ομόλογα αναμένεται να συνεχιστεί το 2017, αυτό σημειώνει σε νέο της report η SocGen, σημειώνοντας ότι το πάρτι τελείωσε…

Όπως επισημαίνει η SocGen, το 2017 είναι μία πολυάσχολη χρονιά για την ευρωπαϊκή πολιτική. Οι πολιτικοί κίνδυνοι, η πολιτική της ΕΚΤ και η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων, θα αποδειχθούν πρόκληση για τα κρατικά spreads προκαλώντας “πονοκέφαλο”.

Σύμφωνα με τον Kit Juckes, αναλυτή της Societe Generale, η Marine Le Pen φαίνεται πολύ πιθανό να περάσει στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας τον Μάιο του 2017, αλλά είναι απίθανο να επικρατήσει σε μία αναμέτρηση δύο υποψηφίων.

“Ο ούριος άνεμος πίσω από τους λαϊκιστές πολιτικούς, ωστόσο, είναι πιθανό να τρομάξει τους επενδυτές μακριά από το ευρώ στο πρώτο 5άμηνο του 2017, εκτός και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα πολύ σαφές αποτέλεσμα. Έτσι, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου είναι πιθανό να αγγίξει το 1 σε αυτό το διάστημα, και να ανακάμψει ελαφρώς στο β εξάμηνο. Ωστόσο, μια ισχυρότερη ανοδική κίνηση είναι πιθανή το 2018, μετά από τις γερμανικές και τις ιταλικές εκλογές”, όπως σημειώνει.

Σύμφωνα με την SocGen, το ευρώ αλλά και το δολάριο αναμένεται να “νικήσουν” το γεν λόγω και της πολιτικής της BoJ για έλεγχο των αποδόσεων των ομολόγων, ενώ η ισοτιμία ευρώ/ελβετικού φράγκου θα κινηθεί στους ίδιους ρυθμούς με αυτήν του ευρώ/δολαρίου, δηλαδή έντονα πτωτικά αρχικά, και σταδιακή ανάκαμψη στο δεύτερο μισό του έτους. Επίσης, το ευρώ αναμένεται να υπο-αποδόσει έναντι της νορβηγικής και της σουηδικής κορόνας, ενώ του ράλι του δολαρίου έναντι του γεν

Σε ότι αφορά την πολιτική του Trump, η ανησυχία για την ικανότητα της Κίνας να κρατήσει την οικονομία σε σταθερή τροχιά και να ελέγξει τον ρυθμό της εκροής κεφαλαίων, θα βρεθεί στο επίκεντρο, αφού τόσο ξη ατζέντα του νέου προέδρου των ΗΠΑ όσο και η πολιτική της Fed αναμένεται να χτυπήσουν τα assets των αναδυόμενων αγορών. 

Σύμφωνα με τον Juckes, η ισχυρότερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ, ο ενθουσιασμός για τις πιθανές επιπτώσεις των φορολογικών περικοπών και των προσδοκιών ταχύτερης και αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής θα στηρίξουν το ακριβό δολάριο, ωστόσο όπως και ο Ίκαρος, το νόμισμα θα βρεθεί σε κίνδυνο αν πλησιάσει πολύ κοντά στον… ήλιο.

Όπως τονίζει, το δολάριο σίγουρα θα κερδίσει έδαφος την στιγμή που η Ευρώπη θα ταλανίζεται από την πολιτική αβεβαιότητα και ενώ ο Trump θα παραδίδει ταχύτερη ανάπτυξη και ελαφρά υψηλότερο πληθωρισμό, αλλά αν οι πολιτικές ανησυχίες χαλαρώσουν στην Ευρώπη, το ευρώ πιθανότατα θα ανακάμψει. Εάν όμως η ισχυρότερη ζήτηση ενισχύσει το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ και εάν οι πραγματικές αποδόσεις διαβρωθούν από την περαιτέρω άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, τότε το ράλι του δολαρίου θα σταματήσει.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments