Στις πολιτικές εξελίξεις στις χώρες της Ευρώπης και στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2017 αναφέρεται σε άρθρο το πρακτορείο «Reuters», εστιάζοντας στην Ελλάδα, από την οποία, όπως αναφέρει ο αρθρογράφος της John Foley, ξεκίνησε ο Ευρωπαϊκός λαϊκισμός μετά την οικονομική κρίση.

O αρθρογράφος φέρνοντας ως παράδειγμα τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτιμά ο λαϊκισμός (σ.σ. που εκπροσωπείται από τον Αλέξη Τσίπρα) και ξεκίνησε, όπως αναφέρει από την Ελλάδα, θα τελειώσει εκεί, με την ήττα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Το μετριοπαθές κέντρο, έχει σκληρή δουλειά να κάνει και το 2017 θα είναι μια χρονιά κρίσιμη. Τουλάχιστον στην Ελλάδα υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι ο λαϊκισμός έχει τα όριά του», αναφέρει.

Το πρακτορείο θυμίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε μια σαρωτική νίκη τον Ιανουάριο του 2015, με την υπόσχεση να καταργήσει την ελίτ, να αντιπαρατεθεί στους Ευρωπαίους πιστωτές και να αποκαταστήσει την ευημερία μέσω ριζοσπαστικών πολιτικών φιλικών προς τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, κάτι λιγότερο από δύο χρόνια μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει μέρος του προβλήματος. Έχει αποτύχει να αναζωογονήσει την απασχόληση ή την ανάπτυξη. Οι μισοί νέοι είναι ακόμα άνεργοι, και το ΑΕΠ αναμένεται να μην αυξηθεί το 2016. Το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο νίκησε ο ΣΥΡΙΖΑ, προηγείται κατά περισσότερες από 15 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις. Ενα κόμμα που είχε συνδεθεί κάποτε με την ευνοιοκρατία, επαναπροσδιορίζει τον εαυτό του υπό τον ηγέτη του Κυριάκο Μητσοτάκη ως μια μετριοπαθής εναλλακτική που τάσσεται υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Αν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσφύγει στις εκλογές το 2017, κατά πάσα πιθανότητα θα χάσει, εκτιμά η ιστοσελίδα.

Facebook Comments