Αφού κλάψαμε το μισό καλλιτεχνικό στερέωμα το 2016, θυμώσαμε με το Brexit, οργιστήκαμε με τον Trump, «υποδεχτήκαμε» με ανοιχτές αγκάλες τη χιλιοτραγουδισμένη ανάπτυξη στη χώρα μας, ήρθε η ώρα να πάμε παρακάτω.

Αν υπήρχε κάποιος (όχι δεν υπάρχει), που μας υποσχόταν πως μπορεί να πραγματοποίησει μια και μόνο ευχή μας για το 2017, νομίζω πως δε θα την εξαντλούσαμε στο «αγάπη και ειρήνη σε όλο τον κόσμο», ακόμα και το «υγεία σε όλους» το θεωρούμε τόσο δεδομένο, εκτός αν η συμφορά χτυπήσει την πόρτα μας, που το πιο πιθανό είναι να το βάζαμε σε δεύτερη μοίρα. Χρήματα όμως; Ταξίδια; Σούπερ δουλειά; Την τέλεια σχέση; (μεταξύ μας ούτε αυτό υπάρχει).

Υπήρχε περίπτωση κάποιος να ευχηθεί να βγούμε από το μνημόνιο, να μειωθεί η ανεργία, να λυθεί το πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια, να γίνουμε Ευρώπη; Αν υπήρχε υπο-ευχή πολύ πιθανό αλλά πρωτίστως θα σκεφτόμαστε κάτι που αφορά αποκλειστικά εμάς τους ίδιους και φυσικά ποιος θα κατηγορούσε ποιον σε αυτή την περίπτωση; Θα μου πείτε αν ευχηθούμε όλοι δουλειά, θα μειωθεί η ανεργία, σωστό κ αυτό, οπότε ίσως αυτές οι ευχές να συνδέονται κάπως.

Αν όμως υπήρχε κάποιος ανάμεσά μας που αντί να ευχηθεί προσωπικά πλούτη και δόξα, δήλωνε πως το μόνο που επιθυμεί για τον ίδιο και τους γύρω του είναι ο Ορθολογισμός, πώς θα τον αντιμετωπίζαμε; Σαν τον τρελό του χωριού; Σαν βολεμένο διανοούμενο που τα έχει όλα οπότε προσπαθεί να εντυπωσιάσει; Κι όμως, αυτός ο «τρελός» τελικά ίσως μας έδειχνε το δρόμο γιατί το χειρότερο έλλειμμα αυτή τη στιγμή δεν είναι στην τσέπη μας αλλά στο μυαλό μας.

Εντάξει, διδάξαμε τον πολιτισμό, τον παραδώσαμε στους άλλους και εμείς μείναμε εκεί να  νοσταλγούμε τις παλιές καλές εποχές με ένα ξερό, «όταν εχείς χτίζαμε…». Οι άλλοι φτιάξαν χώρες, οργανώθηκαν, αγκάλιασαν την πρόοδο, την τεχνολογία, την επιστήμη και μείς βγάλαμε Miss Hellas την ανοργανωσιά και καμαρώνουμε κιόλας. Έχουμε σκεφτεί πως θα ζούσαμε αν είχαμε οργάνωση; Τί θα είχαμε πετύχει;

Γιατί για κάθε πρόβλημα αφαιρούμε την όποια ευθύνη από πάνω μας και διψάμε για θεωρίες συνομωσίας; Οι Βραζιαλιάνοι πιστεύουν πως φταίει ο θεός για την οικονομική τους κρίση, εμείς τον έχουμε βαφτίσει κιόλας, Schäuble o ελληνοφάγος. Αρρωσταίνουμε; Τρέχουμε στο νοσοκομείο, ψάχνουμε τους καλύτερους γιατρούς αλλά κάνουμε και ένα τάμα, οκ, βοηθάει στην ψυχολογία μας αλλά αντιλαμβανόμαστε ποιος πραγματικά μας έσωσε;

Πάρτε ένα σχολικό βιβλίο ιστορίας, μύθοι που πρέπει να μάθουμε απέξω αλλά η κριτική σκέψη απούσα. Νιώθουμε πως μας απατά; Αγωνιούμε για το επόμενο βήμα; Τί λένε σήμερα τα άστρα; Η καφετζού; Η λογική άραγε τί λέει;

Όλη την ημέρα μπορούμε να γράφουμε παραδείγματα ανορθολογισμού και να γελάμε με τις ώρες, δηλαδή με τα χάλια και γιατί; Γιατί δυστυχώς μετά από τόσα χρόνια κρίσης, δυστυχίας, ανεργίας… δεν έχουμε κάνει το σημαντικότερο, να βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί. Να συμφωνήσουμε σε πέντε πράγματα, μπορούμε; Ναι φυσικά αλλά δε θέλουμε. Γιατί; μα θα μας ξεβολέψει, θα αναγκαστούμε να κάνουμε παραδοχές που θα μας τρομάξουν.

Ναι μας δάνειζαν και έκαναν τα στραβά μάτια, εμείς όμως τί κάναμε; Με το ζόρι αγοράζαμε εξοχικά και φορτώναμε τις κάρτες;

Ναι μας θαύμαζαν για τον πολιτισμό μας (ακόμη συμβαίνει) αλλά εμείς τί προσφέρουμε; Κακές υπηρεσίες, σκουπίδια και greek kamaki… sweet!

Ναι χρειαζόμαστε βοήθεια σχετικά με το προσφυγικό αλλά πάλι, εμείς πέρα από απειλές; Φτιάξαμε μήπως υποδομές; Κάνουμε σωστή καταγραφή; Όλα με το στανιό!

Ναι «παίρνουν» τα καλύτερα μυαλά της χώρας αλλά ποιος τα διώχνει; Κάτι ψάχνουν για να φεύγουν και πολύ καλά κάνουν!

Όλα πια έχουν γραφτεί ξανά και ξανά, στερέψαμε από λόγια αλλά πράξεις, τίποτα. Όχι γιατί δε θέλουμε αλλά γιατί δεν μπορούμε. Ποια χώρα πήγε μπροστά με εκπαιδευτικό σύστημα παπαγάλου; Είναι αργά; Όχι δεν είναι και πραγματικά το πιστεύω! Εντάξει το «φάγαμε» το μήλο με το δηλητήριο, πέσαμε σε βαθύ ύπνο και τώρα ήρθε η ώρα να ξυπνήσουμε, χωρίς πρίγκιπες, μάγισσες και καθρεφτάκια, μόνοι μας! Μπορούμε; Μα ναι! Αν εντάξουμε στο λεξιλόγιό μας τον Ορθολογισμό, όλα τα μπορούμε!

Καλό και Ορθολογικό 2017 λοιπόν.. και καλή ζωή σε αυτούς που ψάχνουν κάτι καλύτερο, μακριά από την Ελλάδα.

Υ.Γ. Αν πεθάνουν και φέτος σπουδαίοι άνθρωποι ας μην τρομάξουμε, δε θα φταίει το 2017, αυτά έχει η ζωή!

Facebook Comments