Αντιμέτωπη με τα προβλήματα της δεύτερης αξιολόγησης που έμειναν σε εκκρεμότητα, μετά την εμπλοκή με τους δανειστές λόγω της χορήγησης του κοινωνικού βοηθήματος χωρίς προηγούμενη συνεννόηση μαζί τους, βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν Τα Νέα, στα θέματα της αξιολόγησης και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έρχεται να προστεθεί και η ανησυχία αν και πότε θα συμμετάσχει τελικά η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Δηλώσεις του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, που δημοσιεύθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην «Boersen Zeitung», αποκαλύπτουν ότι κάθε άλλο παρά αυτονόητη είναι η συμμετοχή αυτή, η οποία αποτελεί απώτατο στόχο της κυβέρνησης λόγω του υψηλού συμβολισμού της προς τις αγορές.

Ο Κερέ με τις δηλώσεις του κινείται στη γραμμή του ΔΝΤ, αφού μιλά για την ανάγκη να υπάρξουν μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, καθώς και «ισχυρά» πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, προκειμένου να διαπιστωθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και να ανάψει έτσι η ΕΚΤ πράσινο φως για τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Κερέ με τις δηλώσεις του ασκεί πιέσεις και προς τις δύο πλευρές: την ευρωπαϊκή προκειμένου να δώσει κάτι για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και την ελληνική ζητώντας πειστικά μέτρα για την επίτευξη μεγάλων πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018, παρότι αφήνει ανοιχτό αν αυτά πρέπει να είναι τόσο υψηλά όσο ζητά το Eurogroup, δηλαδή 3,5% του ΑΕΠ.

Ο στόχος της ελληνικής κυβέρνησης που είναι πλέον η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στo Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου και η απόφαση για την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 9 Μαρτίου, δείχνει όλο και λιγότερο ρεαλιστικός.

Πηγές των δανειστών εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανές η ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και μια απόφαση της ΕΚΤ – εφόσον ικανοποιηθούν εν τω μεταξύ οι προϋποθέσεις που θέτει ο Κερέ -στο ΔΣ της 27ης Απριλίου.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, όλα τα σενάρια παραμένουν ανοιχτά.

Facebook Comments