Οι γιορτές των Χριστουγέννων μπορεί να έφυγαν, αλλά ίσως έχουν μείνει τα 2-3 παραπανίσια κιλά που αναμφισβήτητα επιβαρύνουν τον μέσο Έλληνα μετά τις γιορτές.

Οι δύο εβδομάδες των Χριστουγεννιάτικων εορτών κατακλύζονται από πολλά και διάφορα φαγητά, γλυκά και αλκοόλ, όπου το τελευταίο ειδικά δε λείπει από κανένα Χριστουγεννιάτικο γιορτινό τραπέζι.

Και τώρα είναι η στιγμή που οι περισσότεροι πανικοβάλονται, υποβάλλοντας τον εαυτό τους σε αυστηρές δίαιτες, οι οποίες πολλές φορές αποδεικνύονται επικίνδυνες για την υγεία.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι μετά τις γιορτές διαπιστώνονται τα περισσότερα κρούσματα σε στομαχικές διαταραχές. Η αυστηρή δίαιτα ή η νηστεία προ εορτών, σε συνδυασμό με την αμέσως υπερφαγία των εορτών και μετά πάλι ξανά αυστηρή δίαιτα, οδηγούν τον οργανισμό σε στρες.

Με αυτή τη διατροφή προκύπτουν προβλήματα όπως στομαχικές διαταραχές, απότομη αυξομείωση βάρους και δυσλειτουργία του μεταβολισμού.

Για να μην υποβάλλεται λοιπόν ο οργανισμός μας σε τέτοιου είδους προβλήματα, οφείλουμε να αποφεύγουμε τις ακρότητες στις διατροφικές μας συνήθειες και στους συνδυασμούς των γευμάτων.

Συμβουλές για ισορροπημένη διατροφή μετά Χριστούγεννα

Πλήρες και θρεπτικό πρωινό. Το πρώτο γεύμα της ημέρας πρέπει να είναι απόλυτα θρεπτικό και χορταστικό ώστε να ξεκινήσει η μέρα με ενέργεια. Το πρωινό γεύμα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και αυξάνει τις ημερήσιες καύσεις. Όταν υπάρχει στη διατροφή μας θρεπτικό και πλήρες πρωινό τότε για το υπόλοιπο της ημέρας τρώμε μικρότερες μερίδες από αυτές που θα καταναλώναμε αν το παραλείπαμε.
Και όταν λέω πλήρες, δεν εννοώ πλήρες σε λιπαρά, αλλά πλήρες σε θρεπτικά στοιχεία και βιταμίνες πρωινό γεύμα.

Υγιεινό πρόγευμα. Μην παραλείπεις το πρόγευμα από τη διατροφή σου. Το πρόγευμα θα σε οδηγήσει σε μικρότερη μερίδα μεσημεριανού γεύματος, καθώς η αίσθηση της πείνας δε θα είναι τόσο έντονη.
Επέλεξε για το πρόγευμα ανάμεσα από φρούτο, φυσικό χυμό, μπάρα δημητριακών ή πράσινη σαλάτα λαχανικών.

Μείωση απογευματινών και βραδινών μερίδων. Καθώς πλησιάζει το βράδυ οι μερίδες των γευμάτων θα πρέπει να μικραίνουν. Προσπάθησε να μειώσεις την απογευματινή και τη βραδινή μερίδα σου κατά το 1/3 απ’ ότι συνήθιζες μέχρι τώρα.

Μικρά και συχνά γεύματα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας μην αφήνεις τον οργανισμό σου χωρίς τη λήψη γεύματος παραπάνω από τρεις ώρες.

Μείωση ποσότητας καφέδων, αναψυκτικών και αλκοόλ. Αρκέσου στον ένα καφέ ανά ημέρα και πρόσθεσε στη διατροφή σου το τσάι και το κακάο, αντικαθιστώντας έτσι τους καφέδες που θα κατανάλωνες στη διάρκεια όλης της ημέρας. Τα αναψυκτικά και το αλκοόλ είναι κάτι που δε θα σε βοηθήσει στο να χάσεις βάρος, συν του ότι επιβαρύνεις την υγεία σου.

Επαρκής λήψη νερού. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο ή αδύνατο υπάρχουν άνθρωποι που ξεχνάνε ή αμελούν να πιουν νερό στη διάρκεια της ημέρας.

Είναι αλήθεια ότι ο οργανισμός μας λαμβάνει υγρά από διάφορες τροφές και ροφήματα, όμως το νερό δεν παύει να είναι απαραίτητο στον οργανισμό. Οπότε όταν διψάμε οφείλουμε στον οργανισμό μας να πιούμε νερό και όχι να τον «ξεγελάσουμε» με κάποιο αναψυκτικό.

Αντικατάσταση αμυλούχων με τροφές ολικής άλεσης και σικάλεως. Αντικατάστησε τις αμυλούχες τροφές που καταναλώνεις σχεδόν καθημερινά στη διατροφή σου, με τροφές και προϊόντα ολικής άλεσης ή σικάλεως, τα οποία είναι πιο θρεπτικά. Με τις τροφές ολικής άλεσης και σικάλεως θα καταφέρεις την υψηλότερη κατανάλωση σε φυτικές ίνες και τη μικρότερη λήψη θερμίδων.

Σωματική άσκηση. Πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου τη φυσική δραστηριότητα 3-4 φορές την εβδομάδα για 30-40 λεπτά την κάθε φορά.

Tip: Σύμφωνα με μελέτες, από τη στιγμή που θα ξεκινήσουμε να τρώμε χρειάζονται περίπου 20 λεπτά για να καταγράψει το πεπτικό σύστημα το αίσθημα κορεσμού της πείνας και να στείλει στον εγκέφαλο το σχετικό μήνυμα. Αυτό σημαίνει πως όσο πιο αργά τρώμε τόσο λιγότερες θερμίδες θα λάβουμε, καθώς είναι πολύ πιθανό να ακουμπήσουμε το πιρούνι στο πιάτο νωρίτερα!

Facebook Comments