Η απόφαση της Federal Reserve να αυξήσει για δεύτερη φορά τα επιτόκια του δολαρίου αναμένεται να ενισχύσει την κερδοφορία των περισσότερων τραπεζών, που είχε πληγεί έπειτα από χρόνια μηδενικών ή και αρνητικών επιτοκίων. Αποβαίνει, ωστόσο, εις βάρος ορισμένων μικρότερων τραπεζών που θα δουν τα έσοδά τους από τους τόκους και τα κέρδη τους να μειώνονται, εξαιτίας του διαφορετικού επιχειρηματικού μοντέλου τους.

Σχετικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Financial Times αναφέρεται σε αυτήν την κατηγορία τραπεζών, η μεγαλύτερη των οποίων είναι η New York Community Bank (NYCB). Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες των ΗΠΑ, που ενδέχεται να δει τα ετήσια κέρδη της να μειώνονται ραγδαία, εξαιτίας της αύξησης των επιτοκίων. Σύμφωνα με τις δικές της εκτιμήσεις, που αναφέρονται στην τελευταία ανακοίνωση αποτελεσμάτων τριμήνου, μια αύξηση των επιτοκίων κατά 1% θα έχει ως συνέπεια να μειωθούν τα έσοδά της από τους τόκους κατά 3,9%.

Αυτό που συμβαίνει στην περίπτωσή της είναι ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι διαφορετικό από αυτό των περισσότερων τραπεζών. Βασίζεται στη χορήγηση δανείων για την αγορά επαγγελματικής στέγης με σταθερό επιτόκιο και γενικότερα σταθερούς όρους αποπληρωμής. Ανεξαρτήτως, επομένως, από τη νομισματική πολιτική της Fed, η NYCB έχει πολύ περιορισμένα περιθώρια για να αυξήσει τα επιτόκια που χρεώνει στους πελάτες της.

Το πρόβλημα για την εν λόγω τράπεζα, που σύμφωνα με τους FT έχει συνήθως ετήσια έσοδα από τόκους τουλάχιστον ενός δισ. δολαρίων, είναι πως τα επιτόκια αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων της. Και τα δεινά της δεν τελειώνουν στη μείωση των εσόδων της. Η NYCB δανείζεται κυρίως από την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ και όχι από τις άλλες τράπεζες και, επομένως, επιβαρύνεται ως προς τα επιτόκια που θα καταβάλει εφεξής στον δικό της δανεισμό. Αυτοχαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη από τις «συνετές» τράπεζες στις ΗΠΑ, όπως αποκαλούνται όσες τράπεζες επικεντρώνονται στα στεγαστικά δάνεια.

Οι τράπεζες αυτής της κατηγορίας ρυθμίζονταν στο παρελθόν από εποπτική αρχή εξειδικευμένη στον τομέα τους. Σημειωτέον ότι τον Δεκέμβριο η NYCB απέσυρε το σχέδιό της να εξαγοράσει την ανταγωνιστική της Astoria Financial έναντι 1,8 δισ. δολαρίων, καθώς είχε απορριφθεί από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.

Αναμφίβολα, πάντως, οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες που μπορούν να αυξήσουν τα επιτόκια στις χορηγήσεις τους θα δουν την κερδοφορία τους να ενισχύεται από την αύξηση των επιτοκίων. Η προσδοκία για αύξηση των κερδών τους καταγράφηκε στην άνοδο κατά 30% που έχει σημειώσει από τον Οκτώβριο ο δείκτης τιμών των τραπεζικών μετοχών KBW.

Οπως αναφέρουν οι FT, μεταξύ εκείνων που θα επωφεληθούν περισσότερο είναι η Bank of America, που εκτιμά πως μια αύξηση των επιτοκίων κατά μία εκατοστιαία μονάδα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των εσόδων της από τόκους κατά περίπου 5,3 δισ. δολάρια μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως αρκετά σημαντικά, αν και λιγότερα θεαματικά, θα είναι τα οφέλη για άλλες τράπεζες, όπως η Wells Fargo.

Σήμερα αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed, αλλά παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως δεν θα είναι τόσο αποκαλυπτικά ως προς τις προθέσεις της σχετικά με τη χρονική στιγμή κατά την οποία θα προχωρήσει σε νέα κίνηση των επιτοκίων. Ενδέχεται, πάντως, τα πρακτικά να ρίξουν φως στους λόγους για τους οποίους η Τράπεζα μίλησε για τρεις νέες αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2017, ενώ παλαιότερα είχε αναφερθεί μόνο σε δύο.

Facebook Comments