Αν και καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου πολέμου από τους Γερμανούς, χτίστηκαν ξανά από την αρχή και σήμερα αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς για όλο το χρόνο, ιδίως όμως αυτήν την εποχή που προστίθεται και η ευκαιρία για σκί σε ένα από τα καλύτερα χιονοδρομικά της χώρας. Αν θέλετε να χαθείτε στο πράσινο και να περιηγηθείτε στην ιστορία, τα Καλάβρυτα αποτελούν αναμφίβολα μια εξαιρετική επιλογή.

Τι να δείτε

  • Το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Έχει κηρυχθεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Όλα θυμίζουν τα γεγονότα της κατοχής και κυρίως τη φρικτή τραγωδία της 13ης Δεκεμβρίου 1943, της Μαύρης Δευτέρας των Καλαβρύτων που συγκίνησε και θα συγκλονίζει όλη την ανθρωπότητα. (τηλ: 26920 23646, www.dmko.gr)  

 

  • Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας. Είναι ένα χαρακτηριστικό οικοδόμημα του 15ου αιώνα. Έχει αναστηλωθεί στην πρωταρχική του μορφή και μεταφέρει τον επισκέπτη στην εποχή της ένδοξης οικογένειας των Παλαιολόγων, ενώ λειτουργεί ως χώρος για συνέδρια, συναντήσεις και διαλέξεις.

 

  • Τόπος Θυσίας. Είναι ένα από τα ξεχωριστά μνημεία της πόλης. Βρίσκεται στο λόφο του Καπή, 500 μέτρα από το κέντρο των Καλαβρύτων. Εκεί, στις 13 Δεκεμβρίου 1943, οδηγήθηκαν και εκτελέστηκαν όλοι οι άντρες της περιοχής από 14 ετών και πάνω, από τους Γερμανούς.
  • Το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με το όνομα “ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ”. Έχει εγκατασταθεί στο Νεραϊδοχώρη, στην κορυφή του όρους Χελμού και σε ύψος 2.340 μ. και είναι ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα τηλεσκόπια της Ευρώπης με διάμετρο κατόπτρου 2,3μ.

  • Τη Μονή Αγίας Λαύρας.  Στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας, στις 21/03/1821, ο Παλαιών Πατρών Γερμανός κήρυξε την επανάσταση, υψώνοντας το ιερό λάβαρο, το οποίο σώζεται μέχρι σήμερα και αποτελεί έναν από τους πολυτιμότερους Εθνικούς θησαυρούς. Βρίσκεται 5χλμ από τα Καλάβρυτα. (ωράριο καθημερινά 10πμ-1μμ και 3μμ-4μμ)

 

  • Tο «Σπήλαιο των Λιμνών». Απέχει μόλις 17 χιλιόμετρα από τα Καλάβρυτα και πρόκειται για ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης που αξίζει να δείτε. Παράξενοι σταλακτιτικοί σχηματισμοί και διάδρομοι σαν λαβύρινθος με τρείς ορόφους λίμνες. Όταν λιώνουν τα χιόνια μετατρέπεται σε υπόγειο ποταμό ενώ το καλοκαίρι ένα μέρος του σπηλαίου ξηραίνεται. (ωράριο: 9:30-16:30, τηλ: 26920 31001 / www.kastriacave.gr)

 

 

  • Μαγευτική περιήγηση με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο. Η τολμηρή ιδέα του Χαρίλαου Τρικούπη το 1889 έμοιαζε άπιαστο όνειρο κι όμως 7 χρόνια μετά έγινε πραγματικότητα. Η βόλτα μέσα από το αξεπέραστης ομορφιάς φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί ένα από τα ωραιότερα φυσικά μνημεία της χώρας μας, ενώ έχει χαρακτηριστεί ως η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων. Προσφέρει στους επιβάτες  μια μαγευτική διαδρομή με μεγαλοπρεπή άγρια ομορφιά, επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς και καταρράκτες. (εισιτήριο απλό 9,5 ευρώ, 19 ευρώ με επιστροφή / http://www.odontotos.com )

 

Τα Καλάβρυτα δίνουν τη δυνατότητα και για εξορμήσεις στις γύρω περιοχές. Υπάρχουν διαδρομές για τους λάτρεις της πεζοπορίας μέσα από το ελατόδασος, όπου συναντά κανείς την ομορφιά της φύσης στο μεγαλείο της. Για τους λάτρεις του ski και του snowboard τα Κλάβρυτα διαθέτουν και χιονοδρομικό κέντρο.

 

Το χιονοδρομικό κέντρο, λειτουργεί από το 1988 είναι πλήρως οργανωμένο, βρίσκεται 14χλμ από την πόλη των Καλαβρύτων και αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του σκι. Διαθέτει 11 πίστες, από τις οποίες οι 2 είναι baby για τα πρώτα μαθήματα. Επίσης εκεί θα βρείτε το Snow Park, το μοναδικό snowboard πάρκο σε όλη την Ελλάδα. (Είσοδος: 15 ευρώ καθημερινές, 25 ευρώ Σαββατοκύριακα, τηλ. 2692024451-2, www.kalavrita-ski.gr )

 

 

Τρεις Νόστιμες Διευθύνσεις

  • Αυλή. Κάτω από τον παραδοσιακό σταθμό του οδοντωτού, βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα Αυλή με το τζάκι, την πέτρα και τα γήινα χρώματα να κυριαρχούν. Οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες βάζουν στην κουζίνα ντόπια προϊόντα και θα σας μαγέψουν με το λαχταριστό κόκορα με μακαρόνια, το κατσικάκι λαδορίγανη και τις σπιτικές πίτες τους. (τηλ: 26920 24404, www.taverna-avli.gr

 

  • Σπιτικό Απέναντι από τα παλιά ΚΤΕΛ κάντε μια στάση για υπέροχους λαχανοντολμάδες που λιώνουν στο στόμα και αρνάκι στη γάστρα με αγκινάρες. Συνοδέψτε το φαγητό σας με το τοπικό τσίπουρο τους. (τηλ. 26920 24260)
  • Ρομάντζο. Από τη μία ο σταθμός του οδοντωτού και από την άλλη το φαράγγι του Βουραϊκού και ανάμεσα το Ρομάντζο. Υπέροχα μαγειρευτά, μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το μοσχαράκι με χυλοπίτες. (τηλ. 26920 22758)

Διαμονή

Διαθέτουν διαμονή για όλα τα γούστα, ρομαντικά chalet, μοντέρνα ξενοδοχεία, παραδοσιακούς ξενώνες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Στην καρδιά των Καλαβρύτων θα βρείτε το Kalavrita Canyon Hotel & Spa όπου η πολυτέλεια συναντά τη μοντέρνα διακόσμηση στα 38 δωμάτια και στις σουίτες που διαθέτει. Εδώ θα βρείτε spa, εστιατόριο και ένα πλούσιο μπουφέ πρωινού. Extra info: Ευγενέστατο προσωπικό. (τηλ: 26920 22004 / www.kalavritacanyon.gr)

 

 

Για συνδυασμό πέτρας και ξύλου με θέα στην κεντρική πλατεία επιλέξτε το Ξενοδοχείο Κύναιθα. Διαθέτει 10 δωμάτια παραδοσιακής αισθητικής και 2 σουίτες, lounge bar με τζάκι και εστιατόριο. Στο πρωινό του θα βρείτε τοπικά προϊόντα, όπως μέλι, σπιτικές μαρμελάδες και φρεσκοψημένο ψωμί. (τηλ: 26920 22609 / www.kynaitha.com

 

Facebook Comments