Δωρεάν δερματολογική εκτίμηση του ιού HPV προσφέρει κατά τον τον μήνα Ιανουάριο το Δερματολογικό Κέντρο Athens City Med στο πλαίσιο σχετικής εκστρατείας προληπτικής Ιατρικής. Ο εξετάσεις θα προσφέρονται καθημερινά (Δευτέρα έως Παρασκευή), από τις 10 το πρωί έως και τις 2 το μεσημέρι.

Ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων (Human Papilloma Virus – HPV) θεωρείται ο πιο συχνός σεξουαλικά μεταδιδόμενος ιός. Πολλές μελέτες υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα του σεξουαλικά ενεργού πληθυσμού έχει εκτεθεί σε τουλάχιστον έναν τύπο του, ενώ υπολογίζεται ότι τουλάχιστον το 75% του πληθυσμού αναπαραγωγικής ηλικίας μολύνεται από αυτόν κάποια στιγμή της ζωής του.

Ο ιός αυτός έχει πολλά και διαφορετικά στελέχη, άλλα εκ των οποίων προκαλούν καλοήθεις καταστάσεις, όπως οι κοινές μυρμηκίες (κν. μυρμηγκιές ή ιατρικώς ακροχορδόνες) και τα κονδυλώματα, και άλλα δυσπλαστικές αλλοιώσεις (π.χ. στον τράχηλο της μήτρας, στο πέος, στον πρωκτό κ.λπ.) που μπορεί να εξελιχθούν σε κακοήθειες.

Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πάνω από 80 στελέχη του ιού, τα 40 από τα οποία προσβάλλουν τη γεννητική, την περιγεννητική αλλά και τη στοματική περιοχή των σεξουαλικά ενεργών ατόμων, και ορισμένα είναι ογκογόνα.

Τα δερματικά κονδυλώματα οφείλονται σε χαμηλού κινδύνου στελέχη του HPV, δηλαδή σε στελέχη που δεν είναι καρκινογόνα. Ωστόσο, μπορεί να συνυπάρχουν σε αυτά στελέχη υψηλού κινδύνου (όπως τα HPV16, 18, 31, 33 και 45), που ενδέχεται να προκαλέσουν καρκίνο. Επομένως η διάγνωση δεν θα πρέπει να αργοπορεί.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δωρεάν εξετάσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 210-777.47.37

Facebook Comments