Το χάσμα απόψεων και αντιλήψεων αλλά και την απουσία  ολοκληρωμένου σχεδίου εκ μέρους της κυβέρνησης της Τερίζα Μέι, ανέδειξε η παραίτηση του σερ Ίβαν Ρότζερς, Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία 20 χρόνια. Ο σερ Ίβαν Ρότζερς οδηγήθηκε σε παραίτηση εξ αιτίας των υπονομευτικών ενεργειών του Υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και άλλων υπουργών υπέρ του Brexit. Αιτία στάθηκε η ειλικρινής άποψη την οποία ο τεχνοκράτης εκπρόσωπος, εξέφρασε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύπλοκες και επώδυνες και η ολοκλήρωση της όποιας εμπορικής συμφωνίας θα απαιτήσει μεταβατική περίοδο, ενδεχομένως και δέκα χρόνων.

Παράλληλα ο Πρέσβης, προειδοποίησε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα θέσουν εμπόδια στις διαπραγματεύσεις, όσο η Πρωθυπουργός επιμένει στον έλεγχο της εσωτερικής μετανάστευσης και την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Αλήθειες τις οποίες η Τερίζα Μέι και οι τρείς ευρωσκεπτικιστές υπουργοί αρμόδιοι για το Brexit δεν θέλουν να ακούσουν.

Το Brexit διχάζει πολιτικούς και δημόσιους λειτουργούς

Εν τω μεταξύ, πόλεμος χαμηλής έντασης έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους οπαδούς του Brexit στο κυβερνών κόμμα και τους ακομμάτιστους ανωτάτους δημόσιους λειτουργούς  στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Εμπορίου, οι οποίοι τάσσονται μαζικά υπέρ του βελούδινου διαζυγίου με τις Βρυξέλλες.

Εν αναμονή δε, της απόφασης του Supreme Court για τον ρόλο του κοινοβουλίου στην διαμόρφωση του σχεδίου Αποχώρησης, η κυβέρνηση διακατέχεται από μια  ύποπτη αμηχανία. Πάντως, με μια κίνηση κατευνασμού, η Τερίζα Μέι επέλεξε ως νέο Πρέσβη τον έμπειρο διπλωμάτη και φίλο της Ευρώπης, ο σερ Τιμ Μπάροου, επικεφαλής του διπλωματικού τομέα του Foreign Office, αντί κάποιου brexiteer. Μια ασφαλής επιλογή για ένα πολύ δύσκολο ρόλο.

Facebook Comments