Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 το οικονομικό κλίμα στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης αυξήθηκε στις 94,6 μονάδες, έναντι 92,4 μονάδων τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η βελτίωση επιτυγχάνεται παρά τις έντονες φορολογικές πιέσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά και τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις σχέσεις με τους δανειστές.

Οι επιχειρήσεις φαίνεται να προσαρμόζονται σε ένα νέο σημείο ισορροπίας αναφορικά με τη ζήτηση και να αναζητούν κατάλληλη τοποθέτηση στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον.

Από την πλευρά των καταναλωτών – αν και από πολύ χαμηλά επίπεδα – καταγράφεται μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας και λιγότερο δυσμενείς προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας στο επόμενο 12μηνο.

Ουσιαστικά, σύμφωνα με την έρευνα του ΙΟΒΕ, η τρέχουσα πορεία του δείκτη είναι συνεπής με την πρόβλεψη για ανάκαμψη του ΑΕΠ το 2017. Όμως, η βελτίωση των προσδοκιών, όπως άλλωστε και της οικονομίας, δεν είναι προς το παρόν εύρωστη και θα εξαρτηθεί στη διάρκεια του 2017, από πλήθος παραγόντων.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες εξασθενούν, το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, ενώ οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένουν σχεδόν στα ίδια επίπεδα.
  • στις Υπηρεσίες, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων μεταβάλλονται αρνητικά, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση, αλλά και τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις περιορίζονται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους βελτιώνονται, με το δείκτη όμως των αποθεμάτων να διευρύνεται.
  • στις Κατασκευές, οι δυσμενείς προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων αμβλύνονται αισθητά, αν και σε όρους απασχόλησης οι αρνητικές προβλέψεις ενισχύονται.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, ο σχετικός δείκτης βελτιώνεται ως αποτέλεσμα των λιγότερο δυσμενών προβλέψεων των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12-μηνο, καθώς και των λιγότερο απαισιόδοξων προβλέψεων για την εξέλιξη της ανεργίας, αφού η πρόθεση για αποταμίευση παραμένει ασθενική και οι προβλέψεις για τη δική τους οικονομική κατάσταση έντονα δυσμενείς.

Στην Ευρωζώνη, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στις 107,8 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,2 μονάδων έναντι του Νοεμβρίου. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη, καθώς ο σχετικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,8 μονάδες, στις 109,1 μονάδες.

Facebook Comments