Η Goldman Sachs, από το 2009 μέχρι και το 2016, στις βασικές της στρατηγικές περιλάμβανε και τις τοποθετήσεις στις αμερικανικές μετοχές, καθώς η στάση της για τη Wall Street ήταν πάντοτε “overweight” όλα αυτά τα χρόνια. Όμως, παρά το γεγονός ότι το 2017 οι αμερικανικές μετοχές είναι ακόμα πιο ακριβές, η GS διατηρεί τη στάση “overweight”.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει, το 2017 βρίσκει τις αμερικανικές μετοχές σε ένα επίπεδο στο οποίο μόλις 10% του χρόνου από το 1941 και ύστερα έχει ξαναβρεθεί. Η GS πιστεύει σε ακόμα μεγαλύτερη άνοδο, έχοντας επίγνωση της δυσκολίας του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας.

Η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα, είναι παγκόσμιο χαρακτηριστικό, επισημαίνει η GS. Αβεβαιότητα για το Brexit (σχετικά με το πώς και το πότε), αβεβαιότητα σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία (ποιος θα κερδίσει), αβεβαιότητα από τη μεταβατική κυβέρνηση στην Ιταλία (πόσο μεγάλο θα είναι το διάστημα και τι θα ακολουθήσει) και αβεβαιότητα σχετικά με τις κινήσεις της Κίνας, είναι μερικές από τις μεγαλύτερες αβεβαιότητες για το 2017.

Η GS επισημαίνει επίσης, ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με γεωπολιτικές εντάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν κατακόρυφη αύξηση της μεταβλητότητας στις αγορές. Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή δεν θα βελτιωθεί. Η ρωσική εμπλοκή στην περιοχή, σε κάποιες περιοχές οδηγεί σε σταθεροποίηση και σε κάποιες άλλες σε αποσταθεροποίηση. Η τρομοκρατική απειλή του ISIS θα εξαπλωθεί σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ προβληματική παράμετρος παραμένει και η Βόρεια Κορέα με τις πυρηνικές της δοκιμές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη GS, η Κίνα είναι η χώρα η οποία είναι περισσότερο πιθανό να προκαλέσει τα μεγαλύτερα σοκ στις αγορές τα επόμενα 2-3 χρόνια. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σειρά μεταρρυθμίσεων που πρέπει να πραγματοποιηθούν ενώ το χρέος συνεχώς αυξάνεται. Η αύξηση του χρέους, αναμένεται να οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση.

Ο Trump αποτελεί μια ακόμα εστία αβεβαιότητας κυρίως εξαιτίας της κόντρας με την Κίνα. Αν υπάρξει επιβολή δασμών, τότε η Κίνα είναι εξαιρετικά πιθανό να απαντήσει με τεράστια υποτίμηση του γουάν που θα προκαλέσει σοκ στις αγορές.

Οι απόψεις της GS για το 2017

  • Μετά από οκτώ χρόνια “overweight” στις μετοχές, η στάση παραμένει ίδια με τις αμερικανικές μετοχές να παραμένουν το καλύτερο asset μακροπρόθεσμα.

  • Οι πολιτικές του Trump αναμένεται να προσφέρουν στήριξη στις μετοχές αλλά και στην οικονομία.

  • Η ανάπτυξη για το 2017 αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα με την πρόβλεψη να είναι για 2,7%.

  • Η GS θεωρεί ότι ακόμα και αν οι πολιτικές του Trump οδηγήσουν σε αποσταθεροποίηση των αγορών, οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν θα οδηγήσουν στην επίτευξη του στόχου.

Facebook Comments