Οι διακοινοτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκυπρίου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζή χθες αντιμετώπισαν δυσχέρειες αλλά εντέλει συνεχίστηκαν.

Διαφορετικές θέσεις παρουσίασαν οι δύο πλευρές τόσο ως προς τα ζητήματα διακυβέρνησης όσο και ως προς τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την οικονομία. Εντούτοις, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εργαζόμαστε εντατικά, με την ελπίδα να αποδώσουν οι συνομιλίες και να καταλήξουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Επίσης, χθες αποφασίστηκε η διακοπή ενημέρωσης στο Εθνικό Συμβούλιο μετά από διαρροή εγγράφου για το περιουσιακό. Το εν λόγω έγγραφο είχε γνωστοποιηθεί στους πολιτικούς αρχηγούς που βρίσκονται στη Γενεύη και είχε προετοιμαστεί από το Μον Πελερέν ενώ είχαν επισυναφθεί τα σημεία σύγκλισης και διαφωνίας. Σύμφωνα με πηγές της κυπριακής κυβέρνησης φάνηκε να είναι γνωστό ποιος προκάλεσε τη διαρροή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη να δηλώνει την απογοήτευση του Νίκου Αναστασιάδη, τη διακοπή παροχής εγγράφων στους πολιτικούς αρχηγούς και το περιορισμό της ενημέρωσής τους μόνο σε ανάγνωση των ζητημάτων.

 Συνεχίζονται οι παράλληλες επαφές με τους εμπειρογνώμονες του περιουσιακού, Ενρίκε Καρόλ της Παγκόσμιας Τράπεζας και Βιτσέντζο Κούζο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για την ανεύρεση χρηματοδότησης της πιθανής λύσης με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Εσπέν Μπαρθ Εϊντε , να αναφέρει την ύπαρξη ενδιαφέροντος και στο Σίτι του Λονδίνου.

Όσον αφορά την πλευρά της Τουρκίας ο πρωθυπουργός της επέμεινε στην πάγια θέση της χώρας του για το καθεστώς των εγγυήσεων. Ενδεικτικό αποτελεί το παρακάτω απόσπασμα από την ομιλία του στη σύνοδο των πρέσβεων στην Άγκυρα: «Έχει διανυθεί απόσταση. Υπάρχουν θέματα που ενδιαφέρουν και την Τουρκία σε αυτό το ζήτημα. Πρέπει να τεθεί υπό εγγύηση ένα σύστημα δίκαιης και ίσης διοίκησης στο νησί. Δεν επαρκεί η ασφάλεια μόνο μεταξύ των κοινοτήτων. Υπό το φως των πικρών εμπειριών πρέπει να τεθούν όλα υπό εγγύηση. Και για την τουρκοκυπριακή πλευρά εγγύηση είναι η Τουρκία και για την ελληνοκυπριακή η Ελλάδα».

Η σημερινή ημέρα αποτελεί την τελευταία ημέρα των διακοινοτικών συνομιλιών. Ο ΟΗΕ πιθανώς σήμερα θα ανακοινώσει τις σχετικές πληροφορίες για το επίπεδο εκπροσώπησης των πλευρών που θα συμμετέχουν στη διεθνή διάσκεψη. Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού η πρόεδρος του κέντρου πληροφοριών του ΟΗΕ στη Γενεύη Αλεσάντρα Βελούτσι σημείωσε ότι προς το παρόν δεν έχει καθαριστεί ούτε καν το επίπεδο εκπροσώπησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σίγουρο είναι ότι θα βρίσκονται εκπρόσωποι των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην εναρκτήρια δεξίωση ενώ από την ελληνική και τουρκική πλευρά θα είναι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Κοτζιάς και Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Facebook Comments