Η ανακοίνωση της παράτασης εννέα μηνών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου 2017 ή και αργότερα, αν και με μειωμένο ρυθμό αγορών ύψους € 60 δισ.  μηνιαίως, δίνει στους οικονομικούς παράγοντες ορατότητα για την έκταση της υποστήριξης της νομισματικής πολιτικής κατά τη διάρκεια μιας πολυάσχολης εκλογικής περιόδου για ορισμένα βασικά κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Citi.

Η ΕΚΤ διατήρησε επίσης την στάση της απέναντι στη χαλαρή νομισματική πολιτική, και αναφέρθηκε στη δυνατότητα αύξησης του προγράμματος και σε μέγεθος αλλά και σε διάρκεια αν οι προοπτικές είναι λιγότερο ευνοϊκές ή αν οι χρηματοοικονομικές συνθήκες δεν υποδηλώνουν περαιτέρω πρόοδο προς μια παρατεταμένη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού.

Ωστόσο, σημειώνει η Citi, υπάρχουν επίσης πιθανότητες να δούμε και εκπλήξεις το 2017. Για παράδειγμα, υπάρχει περίπτωση να δούμε ένα σενάριο όπου οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου και η περαιτέρω αποδυνάμωση του ευρώ θα μπορούσαν να ωθήσουν τον πληθωρισμό προς το στόχο του 2% πιο γρήγορα από ό, τι προβλέπεται.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, με σημάδια περαιτέρω σύσφιξης στην αγορά εργασίας – τα οποία ίσως συνοδεύονται από ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός τελικά ανακάμπτει χάρη στην ταχύτερη αύξηση των μισθών – και με αποδεικτικά στοιχεία ότι η δημοσιονομική πολιτική γίνεται περισσότερο υποστηρικτική, ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ είναι πιθανό να ξεκινήσουν πιο σθεναρή εκστρατεία υπέρ της πιο ραγδαίας μείωσης των μηνιαίων αγορών ή την οριστική διακοπή τους πριν από τον Δεκέμβριο, όπως επισημαίνει η Citi.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments