Μια θετική αναμονή των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα, αποτυπώθηκε σήμερα στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τη νευρικότητα και τη μεταβλητότητα να είναι οι πρωταγωνιστές της σημερινής συνεδρίασης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,54% στις 959,85 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 963,26 μονάδες και η χαμηλότερη στις 944,16. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 19,93% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 70,07 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 5,32 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Μετά από δύο ημέρες εκρηκτικής ανόδου η σημερινή συνεδρίαση της εξισορρόπησης ήταν και αναμενόμενη αλλά και ευκταία. Πολλά χαρτοφυλάκια ρευστοποίησαν μέρος των κερδών τους κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ προς το τέλος της επανεπένδυσαν μέρος αυτών εκ νέου σε μετοχές που είχαν υποαποδώσει (τηρουμένων των αναλογιών) τις προηγούμενες ημέρες. Η στρατηγική αυτή, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές, είναι και αυτή που μπορεί να «βγάλει» την εγχώρια αγορά από τα «βαλτωμένα νερά» των 800 μονάδων στα οποία εκινείτο το τελευταίο διάστημα, εάν μάλιστα υποστηριχθεί και από τις θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, θετικά μπορεί να αποτιμηθεί η αποστασιοποίηση της αγοράς από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες σήμερα προσέφεραν αρκετούς λόγους στους επιφυλακτικούς να προχωρήσουν σε ρευστοποίηση ακόμη και θέσεων. Αντιθέτως, οι συναλλαγές έδειχναν ότι έγιναν κάποιες «διορθώσεις» στα χαρτοφυλάκια, εν αναμονή, εκτός των άλλων, και των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους Moody’s και Fitch.

Στο ταμπλό, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 0,52% στις 310,20 μονάδες, με το ισοζύγιο των προσήμων να είναι υπερ των θετικών. Δώδεκα μετοχές του έκλεισαν με άνοδο, εννέα με απώλειες, ενώ τέσσερις μετοχές του έκλεισαν στα χθεσινά επίπεδα, χωρίς να καταγράψουν κάποια μεταβολή. Αναφορικά με τον δείκτη, βραχυπρόθεσμα, τα επίπεδα των 311 μονάδων είναι πρώτο κοντινό μας επίπεδο στήριξης. Η διάσπασή του μπορεί να μας δώσει τις 316 μονάδες, σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές.

Η Ελλάκτωρ σήμερα έκλεψε την παράσταση στο ταμπλό, με την αγορά να προεξοφλεί θετικό αποτέλεσμα στην προσφορά που έχει καταθέσει σε κοινοπραξία με την Vinci για τα περιφερειακά αεροδρόμια. Η μετοχή σήμερα σημείωσε κέρδη 9,43% στα 2,67 ευρώ, ενώ η ΜΕΤΚΑ, η οποία και αυτή συμμετέχει στη διαδικασία (σε κοινοπραξία με την Corporacion America), σημείωσε μικρές απώλειες 0,11%.

Θετικές ήταν και σήμερα οι παρουσίες των ΓΕΚ Τερνα και Βιοχαλκο, οι οποίες έκλεισαν με κέρδη 4,42% και 3,18% αντίστοιχα, ενώ κατάφερε να αντιδράσει από το πτωτικό κανάλι στο οποίο είχε βρεθεί η ΕΕΕ, κλείνοντας με κέρδη 2,70% στα 17,90 ευρώ. Μάλιστα, τα σημερινά κέρδη της Coca Cola HBC μεταφράζονται σ΄ένα +0,34% για τον γ.δ. του οποίου διαμορφώνει το 12,6% της αξίας του. Ανοδικά κινήθηκαν και οι δεικτοβαρείς μετοχές ΟΤΕ  και Πειραιώς του FTSE25, καταγράφοντας κέρδη 0,87% και 0,84% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, η ΕΧΑΕ  υποχώρησε κατά 1,86% στα 5,80 ευρώ, μετά και τη μείωση της τιμής στόχους από την Alpha Finance στα 6,80 ευρώ. Η MIG διόρθωσε σήμερα καταγράφοντας απώλειες 1,72%, η Jumbo βρέθηκε στο -1%, μετά από δύο ημέρες ανόδου που της έδωσαν συνολικά κέρδη περίπου 10,5%.

Παράλληλα, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 1,13%, με την Αττικής να κλείνει με κέρδη 5,45% στα 0,0580 ευρώ, με τον όγκο της να φτάνει τις 857 χιλ. τεμάχια. Η Fourlis σημείωσε κέρδη 3,70%, η Ιντρακομ βρέθηκε στο +3,25%, η Aegean στο +2,40% και η Frigoglass στο +1,01%. Στον αντίποδα, συνεχίστηκε και σήμερα η πτώση του Υγεία, η μετοχή του οποίου έκλεισε με απώλειες 1,88%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Χημικών  (+2,73%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (-9,86%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 75 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 28 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Facebook Comments