Το κοινοβούλιο της Τουρκίας ενέκρινε κατά τη διάρκεια της νύχτας βασικά άρθρα της συνταγματικής αναθεώρησης η οποία θα επιτρέψει στον πρόεδρο να είναι μέλος ενός πολιτικού κόμματος αλλά και να εκδίδει διατάγματα, φέρνοντας πιο κοντά τη χώρα στην εκτελεστική προεδρία που επιθυμεί ο Ταγίπ Ερντογάν.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης, που υποστηρίζεται από το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος ΜΗΡ, προωθεί μέσω της νομοθεσίας την ισχυρή ηγεσία που απαιτείται για να αποφευχθεί η επιστροφή των εύθραυστων κυβερνήσεων συνασπισμού του παρελθόντος όπως υποστηρίζει ο Ερντογάν.

Τα τρία άρθρα που εγκρίθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας ορίζουν τον εποπτικό ρόλο του κοινοβουλίου, επιτρέπουν στον Πρόεδρο να διατηρεί δεσμούς με κάποιο πολιτικό κόμμα και με λεπτομέρεια καθορίζουν τις εκτελεστικές αρμοδιότητες του προέδρου ως αρχηγού του κράτους, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να εκδίδει διατάγματα.

Η έγκρισή τους είναι ένα θετικό σημάδι για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ΑΚΡ, αν και οι αλλαγές θα πρέπει να περάσουν σε δύο γύρους ψηφοφορίας προτού η συνταγματική δέσμη τεθεί ως σύνολο σε δημοψήφισμα την άνοιξη.

Η αντιπολίτευση του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών HDP, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, φοβούνται ότι οι αλλαγές αυτές θα τροφοδοτήσουν τον αυταρχισμό.

Facebook Comments