Στη συνέντευξη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Süddeutsche Zeitung και στις δηλώσεις του σχετικά με την Ελλάδα και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρεται η Citigroup σε σημερινό της note προς τους πελάτες της.

Όπως σημειώνει, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εμφανίστηκε ανοιχτός στο να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, ακόμη και χωρίς το ΔΝΤ, λέγοντας ότι αν το Ταμείο αποφασίσει να μην συμμετάσχει στο πρόγραμμα, οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας μπορεί να οραματιστούν μια λύση με τον ESM.

Αυτό, όμως, θα απαιτούσε μια βελτίωση των όρων του προγράμματος και θα πρέπει να εγκριθεί από τη γερμανική Bundestag.

Παράλληλα, αναφέρει η Citi, ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας Έντουαρντ Σικλούνα, ο οποίος έχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ε.Ε στο α εξάμηνο του 2017, είπε ότι θα ήθελε το ΔΝΤ να εξακολουθήσει να συμμετέχει, αλλά περιέγραψε ως “ατυχείς” τις διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και της ευρωζώνης γύρω από τους ελληνικούς δημοσιονομικούς στόχους.

Υποστήριξε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι μετά το 2018 και η έκταση της ελάφρυνσης του χρέους είναι τα δύο θέματα που χωρίζουν τους πιστωτές το περισσότερο.

Τέλος, όπως προσθέτει η Citi, o εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε την Πέμπτη ότι η Αθήνα ψάχνει για μια πολιτική λύση για τη δεύτερη αξιολόγηση και εξακολουθεί να “βλέπει”  ένταξη στο QE της ΕΚΤ στο α τρίμηνο του 2017. Ο κ. Τσακαλώτος ωστόσο ήταν πιο προσεκτικός και είπε ότι ενώ υπάρχει θετική δυναμική στις συνομιλίες διάσωσης, παραμένει αβέβαιο κατά πόσον αυτές μπορούν να ολοκληρωθούν τον Ιανουάριο.

Οπως σχολιάζει η αμερικάνικη τράπεζα, τα σχόλια του Σόιμπλε είναι μια σημαντική εξέλιξη, αν τα εννοεί, καθώς η Γερμανία υπήρξε ο πιο ανένδοτος υποστηρικτής της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και το όριζε ως προϋπόθεση για να συνεχίσει την εκταμίευση των δανείων προς την Αθήνα.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα της Ελλάδας, της οποίας η απόφαση εκκρεμεί από την αρχή του τρίτου μνημονίου τον Αύγουστο του 2015, γίνεται ένα όλο και πιο δύσκολο θέμα τόσο για τους Ευρωπαίους πιστωτές όσο και για την Αθήνα, λόγω των αιτημάτων του Ταμείου για σημαντική εκ των προτέρων την ελάφρυνση του χρέους και πρόσθετα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Όπως καταλήγει η Citi, εάν δεν συμμετέχει το ΔΝΤ, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και γενικότερα οι επόμενες διαπραγματεύσεις του ελληνικού προγράμματος θα γίνουν λιγότερο προβληματικές.

Ελευθερία Κούρταλη
 

Facebook Comments