Για δημόσια παραδοχή, για πρώτη φορά, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια τη συγκεκριμένη άποψη.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM», αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag.

Όσο για τα δημοσιεύματα ότι θα αντιδράσουν βουλευτές του κόμματός του, οι κύκλοι του Μαξίμου επικαλούνται αναφορά του κ. Σόιμπλε, βάσει της οποίας δεν θα υπάρξει καμία εσωτερική πολιτική ένταση.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Σόιμπλε «πουθενά δεν αναφέρεται σε τέταρτο μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για “νέο πρόγραμμα”, λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις», συμπληρώνουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

Όπως εκτιμούν, ο κ. Σόιμπλε «επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο “αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις”».

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το σημερινό πρόγραμμα «είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου» και προσθέτουν ότι «με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Facebook Comments