Εκπρόσωπος του εκλεγμένου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Ντόναλντ Τραμπ διέψευσε το δημοσίευμα της εφημερίδας Sunday Times σύμφωνα με το οποίο σχεδιάζεται μια σύνοδος κορυφής με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ρέικιαβικ.

Ο εκπρόσωπος αυτός είπε πως οι πληροφορίες που περιέχει το δημοσίευμα των Times είναι ψευδείς, μετέδωσαν αμερικανικά πρακτορεία ειδήσεων.

Νωρίτερα, οι Times είχαν γράψει πως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να οργανώσει μια Σύνοδο Κορυφής με τη συμμετοχή του ιδίου και του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας.

Η συνάντηση πρόκειται να γίνει στο πλαίσιο του πρώτου ταξιδιού του Τραμπ στο εξωτερικό, στην πρωτεύουσα της Ισλανδίας, όπου είχαν συναντηθεί οι ηγέτες των ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ένωσης πριν από τρεις δεκαετίες, γράφει η εφημερίδα Sunday Times.

Η Μόσχα αναμένεται να συναινέσει στη σύνοδο κορυφής αυτή, προστίθεται στο δημοσίευμα των Τάιμς του Λονδίνου, που επικαλούνται πηγές ενήμερες για τα σχέδια αυτά και για τις ρωσικές προθέσεις.

Ο Τραμπ σχεδιάζει να προωθήσει μια συμφωνία για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων των δύο κρατών και να «επανεκκινήσει» τις αμερικανορωσικές σχέσεις, κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Η πρώτη Σύνοδος του Ρέικιαβικ έγινε την 11η-12η Οκτωβρίου 1986 και ήταν η δεύτερη μιας σειράς συναντήσεων των ηγετών των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ την περίοδο 1985-1988, όταν η διμερής σχέση και η διεθνής κατάσταση μεταβλήθηκε σημαντικά. Οι δύο υπερδυνάμεις πέρασαν τότε από το κλίμα ανοικτής σύγκρουσης σε μια πολιτική συμβιβασμών, προωθώντας τον σταδιακό πυρηνικό αφοπλισμό.

Facebook Comments