Σκληρή προειδοποίηση στο Κόσοβο ότι είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει ακόμα και ένοπλη βία ώστε να προστατεύσει τα συμφέροντά της απηύθυνε η Σερβία, κλιμακώνοντας την ένταση ανάμεσα στις δύο βαλκανικές δυνάμεις.

Η νέα κρίση στις σχέσεις ανάμεσα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι ξέσπασε με αφορμή σερβικό τρένο που έφερε την επιγραφή «Το Κόσοβο είναι Σερβικό». Οι κοσοβάρικες Αρχές εξέλαβαν την επιγραφή ως πρόκληση και σταμάτησαν την αμαξοστοιχία στα σύνορα, ενώ υπήρχαν και ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι αλβανοί ένοπλοι σχεδίαζαν επίθεση στον συρμό.

Το περιστατικό προκάλεσε την αιχμηρή παρέμβαση του σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος κατηγόρησε το Κόσοβο ότι «θέλει πόλεμο» και προειδοποίησε ότι το Βελιγράδι είναι διατεθειμένο να στείλει στρατεύματα σε κοσοβάρικο έδαφος ώστε να προστατεύσει την εκεί σερβική μειονότητα.

«Είμαστε μία χώρα που πρέπει να προστατεύσει τον λαό του και τα εδάφη του», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας μάλιστα ότι το συνοριακό επεισόδιο με το τρένο θα μπορούσε προκαλέσει ένοπλες συγκρούσεις.

Το Κόσοβο είναι πρώην επαρχία της Σερβίας όμως το 2008 ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του, μετά από πολυετείς διενέξεις για εθνοτικούς και εδαφικούς λόγους. Το Βελιγράδι δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία της πρώην επαρχίας του. Τη γραμμή μη αναγνώρισης ακολουθεί και η Μόσχα.

Το Κόσοβο εξακολουθεί να φιλοξενεί σερβική μειονότητα, η οποία είναι συγκεντρωμένη επί το πλείστον στο βόρειο τμήμα, κοντά στη Μιτρόβιτσα. Σύμφωνα με το BBC, το τρένο που ακινητοποιήθηκε στα σύνορα θα συνέδεε απευθείας τη Μιτρόβιτσα με το Βελιγράδι για πρώτη φορά από το 2008.

Facebook Comments