H Ελλάδα αποτελεί ειδική περίπτωση αλλά μπορεί να βγει επιτυχημένα από το πρόγραμμα, εκτιμά ο Κλάους Ρέγκλινγκ σε άρθρο του στη South China Morning Post.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ESM, τέσσερις από τις πέντε χώρες που έλαβαν στήριξη είναι ήδη success stories: Η Ιρλανδία και η Ισπανία είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη. Πορτογαλία και Κύπρος έχουν επίσης εξέλθει των προγραμμάτων διάσωσης.

Σύμφωνα με τον Κλ. Ρέγκλινγκ όπως και το ΔΝΤ, ο ESM προσφέρει χρηματοοικονομική βοήθεια υπό αυστηρούς όρους σε μια προσέγγιση «μετρητά έναντι μεταρρυθμίσεων». Υπάρχουν όμως και σημαντικές διαφορές: μία εξ αυτών, το γεγονός ότι το κόστος χρηματοδότησης του ESM είναι περίπου το 1/3 αυτού του ΔΝΤ. Παράλληλα, οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης, που είναι οι μέτοχοι του ESM, θεωρούν τους εαυτούς τους μακροπρόθεσμους συνεργάτες με τις χώρες που απαιτούν βοήθεια.

Το γεγονός είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι ο ESM προσφέρει δάνεια με ιδιαίτερα μεγάλες λήξεις και ευνοϊκούς όρους, που επιτρέπουν να δημιουργείται κρίσιμος δημοσιονομικός χώρος. Για παράδειγμα, η Ελλάδα εξοικονομεί 8 δισ. ευρώ τον χρόνο (4,5% του ΑΕΠ) από τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Παράλληλα, σημειώνει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μείωση της σχέσης χρέους/ΑΕΠ κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060.

Facebook Comments