Στην τελευταία του συνέντευξη τύπου πριν την ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεχθεί ερώτηση από τον Τζιμ Ακόστα, προϊστάμενο του προεδρικού ρεπορτάζ στο CNN – το οποίο εξακολουθεί με ένταση την πολεμική εναντίον του ανθρώπου που επέλεξαν οι ψηφοφόροι για την ηγεσία της χώρας. «Όχι», του είπε. «Όχι εσύ. Το κανάλι σου είναι fake news.» Ο Ακόστα επέμενε. Ο Τραμπ του απευθυνόταν σαν αφεντικό σε σκύλο. «Κάτσε», τον διέταζε.

Το CNN είχε μεταδώσει την προηγούμενη εβδομάδα, ότι η CIA κοινοποιήσε πριν τις εκλογές στον Τραμπ και τον Ομπάμα υποτιθέμενα στοιχεία για το πώς η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών  κρατούσε τον πρώτο μέσα από υλικό, που η ίδια υπέκλεψε και διαθέτει και που απεικονίζει τον τότε υποψήφιο σε «διεστραμμένες» σεξουαλικές πράξεις. Σύμφωνα με τα «στοιχεία», η φιλορωσική στάση του επόμενου προέδρου των ΗΠΑ ερμηνεύεται σαν προϊόν εκβιασμού, με το Κρεμλίνο να χρησιμοποιεί τον Τραμπ ως ενεργούμενο.

(Για την ιστορία, η έκθεση, της οποίας πλήρες σκαναρισμένο αντίγραφο βρίσκει κανείς εδώ, σημειώνει, μεταξύ πολλών άλλων, το εξής γλαφυρό: Επισκεπτόμενος τη Μόσχα το 2013 μαζί με τη σύζυγό του, ο Τραμπ επέλεξε να διαμείνει στην ίδια σουίτα όπου είχε καταλύσει και το ζεύγος Ομπάμα. Εκεί φέρεται να προσέλαβε πόρνες για να ουρήσουν ομαδικά στο κρεβάτι όπου είχε κοιμηθεί ο Αμερικανός πρόεδρος – μπροστά, υποτίθεται, στις κάμερες της FSB.)

Το ποιος, μεταξύ του Τραμπ και του συντάκτη της έκθεσης, διαθέτει διαστροφικότερη φαντασία δύσκολα θα διευκρινιστεί. Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι ότι ο Αμερικανός κροίσος εισάγει ακόμα έναν ελιγμό αντίδρασης. Εφόσον δεν μπορεί να γυρίσει κάτι υπέρ του, απαντά «fake news» και αποκλείει τον συνομιλητή, όποιος κι αν είναι αυτός. Η ειρωνεία είναι, ότι ο όρος fake news ήρθε στο προσκήνιο περιγράφοντας τον ορυμαγδό λάσπης και συκοφαντίας που έφερε τον Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Με το να μη δίνει καν τώρα, ως «president-elect», το λόγο στο CNN ένεκα μιας κατηγορίας που ο ίδιος θεωρεί εξωφρενική, ο Τραμπ διαβαίνει ακόμα ένα σημαντικό ορόσημο στο δρόμο προς τη μετα-αληθή εποχή. Εδώ έχουμε αλλαγή πίστας. Ο παγκόσμιος αστέρας του λαϊκισμού αποκλείει επιδεικτικά και υπό θεσμικό ρόλο από τον διάλογο δημοσιογραφικά μέσα καθ’ολοκληρίαν. Ως αξιωματούχος πια περνάει από το «δεν σου δίνω απάντηση» στο «δεν σου παραχωρώ ερώτηση».

Απαιτούνται από τον πολίτη υπεράνθρωπα αντανακλαστικά. Κακή παιδεία και χειρότερη ποιότητα ζωής οδηγούν σε απόρριψη κι υπεραπλούστευση. Συγχρόνως, ο όγκος της πληροφορίας είναι τέτοιος, που καθιστά την αλήθεια δευτερεύουσα αξία, ως συνηθέστερα μη τεκμηριώσιμη. Αυτό που μένει είναι η εντύπωση, το μόνο επιβεβαιώσιμο μέγεθος. Άπαντες κρίνονται μέσω ενός τεράστιου τηλεοπτικο-διαδικτυακού ριάλιτυ με νέους, μανιχαϊστικούς κανόνες.

Η αλλαγή που η παρακμή και η δικτύωση φέρνουν στις δυτικές κοινωνίες είναι κτηνώδης. Tο ερώτημα που προκύπτει για τη χώρα μας το 2017 είναι: Με τις επικοινωνιακές συνθήκες τόσο ευνοϊκές για την ηγεσία του τόπου, πόσο χώρο θα αφήσουν διεθνώς νέοι δημαγωγοί και εκπρόσωποι της παλαιάς φρουράς, ώστε να συνεχιστούν τα παίγνια με την γεωπολιτική θέση της χώρας; Ξεχνάμε, ίσως, και δη εντός περιβάλλοντος αυξανόμενης αστάθειας, ότι τα news μπορεί να είναι ενίοτε fake, αλλά οι συνέπειες πάντα real.

Facebook Comments